Erdoğan: 'Sayın Colani ile iletişimi başlatmış durumdayız'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Aralık 20 2024
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin yeni dönemde Suriye politikasının nasıl olacağına yönelik bir soru üzerine Erdoğan, “Bu konuda biz, başta sayın Colani olmak üzere yeni Suriye yönetiminde yer alan isimlerle iletişimi başlatmış durumdayız.” dedi. Tayyip Erdoğan, Suriye’ye dönüşlerin ise ‘gönüllülük’ esasına göre olacağını söyledi.
Erdoğan: 'Sayın Colani ile iletişimi başlatmış durumdayız'
Tayyip Erdoğan, Gelişen Sekiz Ülke Teşkilatı (D-8) Zirvesi Toplantısı’na katılmak üzere gittiği Kahire’den Türkiye’ye döndü. Erdoğan, dönüş yolunda uçağına aldığı gazete çalışanlarına konuştu. PYD ve YPG ile ilgili sorulan soruya, “PKK/YPG’nin umutları boşa çıktı. Esad’ın beklentileri farklıydı ama bunlar tecelli etmedi. Yeni bir tablo ortaya çıktı. Esad’ın şu anda Rusya’da olması, olayın ne kadar manidar geliştiğinin bir ispatı. Bundan sonraki süreçte Suriye’deki kardeşlerimiz, gelecekleri ile ilgili kararları kendileri verecek. Bizler de onlara devlet yapılanmasının nasıl olması gerektiği hususunda yardımcı olmaya çalışacağız. Bizim tecrübelerimiz oraya nasıl aktarılabilir, yeni bir toplumsal sözleşme çerçevesinde bir devlet nasıl ayağa kaldırılabilir, bu konularda Suriye yönetimine yardım edeceğiz.” dedi.

Başta Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Colani olmak üzere Suriye yönetiminde yer alan isimlerle iletişim başlattıklarını ifade eden Erdoğan, ardından şunları söyledi:

Bildiğiniz gibi Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanımızı gönderdik. Dışişleri Bakanımız konunun bütün muhataplarıyla başından itibaren zaten diyalog halinde. Biz Suriye’de mevcut terör örgütlerinin etkisiz hale getirilme zamanının geldiğini de göstereceğiz.

Bize sınırlarımızın güneyinden herhangi bir tehdidin bundan sonra gelmemesi için bunu yapacağız. Çünkü böyle bir riski kabullenmemiz mümkün değil. Terör örgütünün tek amacı hizmet ettikleri odaklara yaranmak olduğu için, yalnız kalmaya mahkumlar. Bu dün de böyleydi, bugün de böyle… Ancak yarınları olmayacak.

Terör örgütü için yolun sonu görünüyor. Yıllarca bölgemizdeki halklara kan kusturdular. Başta Kürt kardeşlerimiz olmak üzere, Türklere, Araplara, Ezidilere ve nicelerine hayatı zehrettiler. Bölgenin geleceğinde teröristlere yer yok. Özellikle PKK terör örgütü ve uzantılarının raf ömrü tüke

Bu haberler de ilginizi çekebilir