Erdoğan seçimle ilgili isteğini açık açık söyledi

Erdoğan koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç çıkmazsa ‘dışarıdan destekli bir azınlık hükümetiyle’ hemen seçime gitme sinyali verdi.

Erdoğan seçimle ilgili isteğini açık açık söyledi

Çin Gezisi sırasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP ve CHP arasında koalisyon görüşmelerinin devam ettiği bir dönemde ilginç bir çıkış yaptı.

Türkiye’de son terör saldırılarında hükümetin hâlâ kurulamamış olmasının bir etkisi var mıdır?

Hayır, sanmıyorum. Dediğinizin bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Koalisyon olup olmayacağı görülecek. Ama son 20- 30 yıla bakınca en uzun süreli koalisyon 3.5 sene sürmüş. Ondan önce 16 ay süren koalisyon bile var. Bunlardan ülkemiz için fayda bekliyorsak boşuna bekliyoruz. İstikrar ve güven olmazsa yatırım gelmez. Bizim dönemimizde, yılda 22 milyar dolar yatırımın geldiği zamanlar oldu. Bizden önceki dönemler yıllık 1 milyar dolar yatırım zar zor çekilebiliyordu. Tek başına iktidarın en önemli avantajı bu oldu.  Koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç çıktı, çıktı. Çıkmadığı takdirde, hemen milli iradeye müracaat edelim ki, tekrar kararı millet versin ve böylece de şu andaki durumdan bir an önce kurtulmuş olalım.

Olası bir erken seçimde sandık güvenliği için yeni önlemler alınabilecek mi? Örneğin taşımalı sistem...

Yüksek Seçim Kurulu bunları değerlendirir diye düşünüyorum. Taşımalı sistem sandık güvenliği için önem arz ediyor. Yüz binlerce öğrenciyi okullara taşıyan bir ülkede bizim bunu başaramamak gibi durumumuz olamaz. Türkiye bunu başarabilir. Ancak başka sorunlar da var. Örneğin son operasyonlarda bini aşkın kişi gözaltına alındı. Ne var ki İç Güvenlik Yasası çıkmış olmasına rağmen gözaltına alınanlar bir kapıdan girip diğer kapıdan çıkabiliyor. Bunlar da terörü ve teröristi cesaretlendiriyor. Yasama ve yürütme üzerine düşen adımları atıyorsa yargı da üzerine düşeni yerine getirmelidir. 

Azınlık hükümetine karşı mısınız?
Benim karşı olduğum kalıcı azınlık hükümetidir. Seçime götürmek kaydıyla bir azınlık hükümeti pekala mümkündür. Kendisine görev verilen bir partiye diğer bir partinin veya partilerin dışarıdan destek vermesi suretiyle oluşturulacak bir azınlık hükümeti ülkeyi seçime götürebilir.

Erdoğan’ın önerisi ne anlama geliyor

Erdoğan’ın önerdiği azınlık hükümeti formülü ile Anayasa’nın 116. maddesi’nde anlatılan seçim hükümeti arasında önemli bir fark bulunuyor. 116. maddeye göre 45 gün içinde hükümet kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı seçim kararı alabiliyor. Ancak seçim kararı bu maddeye göre alınırsa, 114’üncü maddeye göre de Meclis’teki tüm partilerin sandalye sayısına göre bakanlık aldığı geçici Bakanlar Kurulu oluşuyor. Bu durumda AK Parti, CHP ve MHP’nin yanı sıra HDP de bakanlık elde ediyor. Ancak Erdoğan’ın önerdiği seçim hedefli azınlık hükümeti formülü bu durumu önleyerek, AK Parti’nin dışarıdan destekle tek başına hükümet kurup seçime gitmesini mümkün kılıyor.
<< Önceki Haber Erdoğan seçimle ilgili isteğini açık açık söyledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER