"Erdoğan sözlerini geri almazsa bütün seçenekler masada"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale Savaşı’nda Avustralya ve Yeni Zelanda askerleriyle ilgili sarfettiği sözler nedeniyle Avustralya’nın Türkiye Büyükelçisi'ni ofisine çağıran Avustralya Başbakanı Scott Morrison, “Erdoğan sözlerini geri almazsa bütün seçenekler masada” dedi.

SHABER3.COM




Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar’ın Gelibolu’ya askerlerini İslam karşıtlığıyla gönderdiklerini ima eden sözlerine tepki gösterdi. Morrison, Türkiye’nin Avustralya Büyükelçisi'ni konutuna çağırdı ve Erdoğan’ın sözlerini geri almasını istedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan Pazartesi günü Çanakkale Savaşı’nın 104. Yıldönümü Anma törenlerinde yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda’daki cami saldırılarını “Türkiye’ye yönelik daha büyük bir saldırının parçası” olarak nitelemiş, şunları söylemişti:

"Ülkemizde darbe girişimlerinde bulunarak karanlık ittifaklar kurarak sınıyorlar. Hatta ülkemizden 16 bin kilometre uzakta Yeni Zelanda’da verdikleri mesajlarla sınıyorlar. Çanakkale'den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki; mesajınızı aldık. Kininizin ve nefretinizin canlı olduğunu anladık. Bir teröristin ortaya çıkmak suretiyle 50 Müslüman'ı öldürmesinin de ne olduğunu anladık. Aldığımız nefesi bize çok gördüğünüzü de anladık. Bu bireysel bir olay değil, örgütlüdür…Bin yıldır buradayız, kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul'u Konstantinopol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın.”

Morrison, bu sözlere tepkisini, “Erdoğan sözlerini geri almazsa bütün seçenekler masada” diyerek ortaya koydu. Canberra’da gazetecilere konuşan Avustralya Başbakanı,“Herhangi bir adım atmadan önce Türk hükümetinden gelecek yanıtı bekleyeceğim ama tüm seçeneklerin masada olduğunu size söyleyebilirim” dedi.

Morrison Avustralya’nın Türkiye Büyükelçisi’nin de Erdoğan hükümetinin yetkilileriyle görüşeceğini kaydetti.

Avustralya hükümeti gelecek ay Gelibolu’yu ziyaret edecek olanlar için de dikkatli olunması tavsiyesinde bulundu.

Morrison da, Türkiye’ye seyahat etmeyi planlayan Avustralyalılar’a yönelik seyahat bültenini yeniden gözden geçirdiklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavusoğlu daha sonra Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne’le telefon görüşmesi yaptı. Ancak görüşmeyle ilgili ayrıntı paylaşılmadı.

Erdoğan bazı seçim mitinglerinde Yeni Zelanda’daki cami saldırısının saldırgan tarafından çekilen görüntülerini de yayınlamıştı.
<< Önceki Haber "Erdoğan sözlerini geri almazsa bütün seçenekler masada" Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER