Erdoğan: Terör örgütünü dünyaya tanıtmakta zorlanıyoruz


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sur, Cizre, Silopi gibi ilçelerin terör yerine turizmle günde gelmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan, "Sabırla inşa ettiğimiz bu huzur iklimini dinamitleyen, bombayla, çukurla, hendekle şehirleri yok eden, insanımıza hayatı zehir eden bu terör örgütünü hala dünyaya tanıtmakta zorlanıyoruz. Hatta ve hatta kendi insanımıza dahi tanıtmakta zorlanıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen Dünya Turizm Forumu'nun kapanış oturumuna katıldı. Burada, Türkiye'nin turizmde kat ettiği aşamalardan bahseden Erdoğan, terör olaylarının yaşandığı illerin tarihi ve kültürel özelliklerine değindi. Bu bölgelerin terör değil, turizmle anılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: "Burada bir şeyi özellikle vurgulamam lazım. Van'ın, Amasya'nın, Çorum'un, Bitlis'in, Diyarbakır'ın, Ağrı'nın bütün o güzelliklerini dünyanın ilgisine sunmalıyız. Neden Cizre, Silopi, Sur, çukurlarla barikatlarla, terör örgütünün harabeye çevirdiği sokaklarla gündeme gelsin? Neden ilim irfan ve sahabeler şehri Diyarbakır yıkılan camilerle, yıkılan okullarla, manevi mirasına yapılan kalleşçe saldırılarla gündeme gelsin? Bölgedeki şehirlerimiz neden Antalya gibi, Muğla gibi, İzmir gibi tüm dünyadan ziyaretçilerin geldiği, güzelliklerini doya doya seyrettiği iller olmasın? Hakkari; bırakın diğer tüm imkanlarını, sadece dağları, bitki örtüsü, akarsuları, kilimleri üzerinden bile çok farklı bir kent haline dönüşebilir. Bunun önündeki en büyük engel terördür. Niçin yatırımcı o illere gitmiyor diye bu soruşu sormamız lazım. Can güvenliği ve 'acaba ben bu yatımımı yaparsam bu yatırımım yakılır mı' bundan dolayı. 7 ay önce inşalar İstanbul'dan Van'a kahvaltı yapmaya gidiyordu. Sur'daki esnaf kardeşim daha bir yıl önce ülkemizin her şehrinden ziyaretçiyi, müşteriyi ağırlıyordu. Daha düne kadar Cizre cıvıl cıvıl bir ilçeydi."

Turizmde yapılan atılımlarla İstanbul'un da dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirten Erdoğan, "İstanbul bugün kültür ve kongre turizmi açısından Barselona, Viyana, Washington, Paris, Londra ve Roma gibi destinasyonlarla rekabet ediyor. 2016 yılında İstanbul'un bu özelliğini daha da perçinleyerek iki tarihi zirveye, hatta üç tarihi zirveye ev sahipliği yapacağız. Dünya liderlerini burada bir araya getireceğiz."

'ANTALYA EKSPO'DA 915 YILLIK ZEYTİN AĞACINI GÖREBİLİRSİNİZ'

Antalya'da EKSPO 2016'ya ve buraya taşınan tarihi zeytin ağacına da değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Antalya 23 Nisan tarihinde açılacak olan EKSPO 2016 ile inşallah yeni bir sayfa ekleyecektir. EKSPO 2016'nın bir başka özelliği var; geçici değil. Orada dünya ülkelerinin hepsinin bahçeleri olacak; bur botanik fuarıdır bu ve bu botanik fuarında süreklilik arz eden, bakımı ülkemiz tarafından yapılacak olan bir fuar açıyoruz. Artık Antalya'ya gittiğinizde sadece alışılmış yerler değil, bu botanik fuarı da gezmek suretiyle orada envai çeşit, hatta aklımda kaldığı kadarıyla 915 yıllık bir zeytin ağacını da orada görebileceksiniz. 2 metre 15 santim çapında bir zeytin ağacını orada görebileceksiniz. Biz onu bir başka yerden aldık, oraya taşıdık. Tüm ziyaretçilere onu gösterme imkanını yakalıyoruz."

'SUÇLULAR ÇEŞİTLİ KILIFLARLA BATI ÜLKELERİNDE DOLAŞIYOR'

Özellikle batı ülkelerinin terörü ve teröristleri tanımakta zorlandığını, teröre karışmış kişileri koruduğunu vurgulayan Erdoğan, Sabancı suikastının faili İsmail Akkol'un yakalanmasına değindi. Batı ülkelerine sitem eden Erdoğan, şunları söyledi: "Terör örgütünün elebaşları, elleri masum kanına bulaşmış caniler, kırmızı bültenle aranan suçlular çeşitli kılıflarla batı ülkelerinde serbestçe dolaştılar. Bu ülkede en güçlü iş adamlarından bir tanesini öldüren katil bakıyorsunuz yıllarca saklanıyor. Hala kaça olanı var. En sonunda bir tanesi birkaç gün önce yakalandı. Bu işler sabır istiyor. 20 yıl sabredildi. 20 yılın sonunda fail yakalandı. Türkiye bu noktada dünyaya birçok yönleriyle örnektir. Türkiye'nin haklı talepleri büyük bir suskunlukla geçiştirildi. Bugün aynı tavrı maalesef Suriye ve Irak'taki terör yapılarına karşı sergilendiğine şahit oluyoruz."

CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan: Terör örgütünü dünyaya tanıtmakta zorlanıyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER