Erdoğan TÜVTÜRK'ü kıskanacak: İşte sebebi!

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Mart 15 2024
CHP Bekir Başevirgen, geçtiğimiz sene araç muayene için TÜVTÜRK'e ödenen miktarın, 2024'te Saray için belirlenen bütçeden fazla olduğunu aktardı.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in, TÜVTÜRK'ün muayene rakamlarına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine yanıt geldi. Bakan Uraloğlu, 2023 yılında 12 milyon 159 bin 664 aracın TÜVTÜRK istasyonlarında muayeneye girdiğini bildirdi.

Başevirgen yaptığı açklamada, TÜVTÜRK'ün araç muayene istasyonlarının 20 yıllık işletim hakkını Türkiye Özelleştirme İdaresi Başkanlığından 2007 yılında 552 milyon 150 bin dolara satın aldığını hatırlattı. Araç muayene işlemlerinin TÜVTÜRK’ün tekelinde olması nedeniyle oluşan haksız rekabet ortamından vatandaşların zararlı çıktığını vurgulayan Başevirgen, "Muayene ücretlerindeki artışlar ne memur maaşlarında ne emekli maaşlarında ne de asgari ücret maaşlarında yaşanıyor” dedi.

'10 DAKİKALIK İŞLEM KARŞILIĞINDA ALINAN ÜCRETLER NE AKLA NE VİCDANA SIĞAR'
2023 yılı muayene verilerini paylaşan Başevirgen, “Yapılan 10 dakikalık işlem karşılığında araç başına alınan ücretler ne akla ne vicdana ne de vatandaşın gelir düzeyine uymuyor" sözlerini sarf etti.

Başevirgen, 2023 yılında muayene ücretlerinin otomobil, kamyonet, römork-yarı römork, özel amaçlı araç, karavan, minibüs, ambulans, itfaiye aracı için bin 130 lira 44 kuruş; otobüs, çekici için bin 528 lira 1 kuruş; motorlu bisiklet, traktör, motosiklet için ise 575 lira 84 kuruş olduğunu aktardı.

'KÖTÜ EKONOMİ YÖNTİMİNİN BEDELİ'
Otomobil sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve muayene ücretleriyle cezalandırıldığını söyleyen Başevirgen, “Kötü ekonomi yönetiminin bedelini 2023 yılında iki kez MTV ödeyerek yaşayan araç sahipleri, geride bıraktığımız yılda TÜVTÜRK’e de muayene ücreti için toplam da 13 milyar 540 milyon 62 bin 67 lira ödedi. Bu miktar aynı zamanda 12 milyar 283 milyon 843 bin liralık 2024 Cumhurbaşkanlığı bütçes

Bu haberler de ilginizi çekebilir