Erdoğan ve Hollanda Başbakanı Rutte'den 'Ukrayna' açıklaması

Hollanda Başbaknı Mark Rutte ile görüşen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa değindi. Erdoğan, “Putin ve Zelenski ile temaslarımı sürdürüyorum. Kalıcı barış işçin elimizden geleni yapıyoruz”

SHABER3.COM

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşa ilişkin, “Bu gidişata bir an önce son verilmesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz. Zelenski ve Putin ile temaslarımı sürdürüyorum. Barış için çaba gösteriyoruz. Diplomasiyi tek çıkış yolu olarak görüyoruz“ dedi.

Cumhuriyet'in haberine göre Rutte ise, “Türkiye AB için önemli bir ortaktır” dedi. Rutte, Hollandalı gazetecinin, “Türkiye, Rusya’ya yaptırım uygulamıyor” sözlerine de yanıt verdi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

Türkiye olarak Ukrayna’da yaşanan krizin başından bu yana net bir tutum takındık. Sağduyu çağrısı yaptık. Maalesef oradaki insani dram artarak devam ediyor. Bu gidişata son vermek için yoğun bir diplomasi trafiği sürdürüyoruz.

Zelenski ve Putin ile görüşmelerimi sürdürüyorum. Şartların zorluğunun farkındayız ancak diplomasiyi tek çıkış yolu olarak gören düşüncemizi sürdüreceğiz.

ERDOĞAN'DAN KARADENİZ'DEKİ SERSERİ MAYIN AÇIKLAMASI
Dışişleri Bakanımız Lviv’de mevkidaşlarıyla görüştü. Ateşkes ve barışa giden yolda elimizden geleni yapacağımızı vurguladık. Diplomasinin tek çıkış yolu olduğunu biliyoruz.

Avrupa Birliği’nin kısır çıkar hesaplarına teslim olmadan, artık üyelik müzakerelerini açmasını Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine süratle başlamasını bekliyoruz.

(Odesa limanından sürüklenen mayınlar) Bu şuanda konuşuluyor görüşülüyor. Bununla ilgili olarak MSB her türlü tedbirini almakta. Gereği neyse bunlar da yapılacaktır, yapılmaktadır. Endişeniz olmasın.
Rutte ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Türkiye (NATO'da) ittifak için çok büyük siyasi ve askeri öneme sahiptir.

Türkiye AB için önemli bir ortaktır.

Rusya’nın işgalini kınıyoruz. Komşusunu işgal ederek Putin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal etmiştir.

'TÜRKİYE, RUSYA'YA YAPTIRIM UYGULAMIYOR' SÖZLERİNE RUTTE'DEN YANIT
Hollandalı gazetecinin, “Türkiye, Rusya’ya doğrudan yaptırım uygulamıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusuna yanıt:

Türkiye BM yaptırımlarını uyguluyor. Türkiye’nin özel bir konumu var tabii ki Suriye’deki angajmanı sebebiyle. Türkiye tüm yaptırımları yapmasını arzularız ama tabii ki diplomatik rolünü oynamasından memnunuz.
ÖNE ÇIKAN HABERLER