Erdoğan'dan AYM yorumu: Bu iş bitmedi

Can Dündar ve Erdem Gül'e tahliye yolu açtığı için AYM'yi hedef alan Erdoğan, Nijerya seyahati sırasında gazetecilere yeni bir açıklama daha yaptı.

Erdoğan'dan AYM yorumu: Bu iş bitmedi

Milliyet Gazetesi'nden Fikret Bila'nın haberine göre Erdoğan AYM hakkında şu ifadeleri kullandı: "Birinci mahkeme karara uydu. Ama bu işin bittiği anlamına gelmez. Savcı karara itiraz edebilir. İtiraz durumunda, bir üst mahkeme yeni bir süreci başlatabilir. Bize de bu durumda, yargının bu işleyişini izlemek düşer. Sayın Başkan bir anayasa hukukçusu. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlar, dediğim gibi, Anayasa ve yasa değişiklikleri konusunda tabii ki bağlayıcıdır. Ama bireysel başvurularla alakalı olarak böyle bir şey söylenemez. Bunun duygusallıktan çıkarılması lazım. Dershane olayında da benzer şeyi yaşadık, çok ciddi bir mahalle baskısı sonucunda bir karar alındı. Alınan kararla da gelinen nokta ortada. Şu an dershaneler konusunda verilen karar uygulanıyor mu, uygulanmıyor, vakıa bu."



"DEVLET AİHM'E TAZMİNATI ÖDER"

Anayasa Mahkemesi’nin kendisini birincil mahkeme yerine koyduğunu savunan Erdoğan şöyle devam etti: "Yargı süreci bitti mi, hayır. Siz daha süreç bitmemişken devreye giriyor, durumdan vazife çıkartmak suretiyle böyle bir adım atıyorsunuz. Kaldı ki Sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı, daha önceleri ‘Gerekçe açıklanmadan karar açıklanmaz’ tezini savunan bir arkadaşımızdı. Sevdiğim, takdir ettiğim bir arkadaştır. Ama ne yazık ki çelişkilere düşmesi, ülkemiz için hukuk için çok yanlış bir gelişme olmuştur. Gerekçeyi açıklamadan, bitmemiş bir yargı sürecini alelacele bitirme konumuna gelmek, usule aykırı olduğu gibi esasa da aykırıdır. Burada hem usul bakımından hem esas bakımından sıkıntı var. Kendisi tabii şimdi bir savunma içine giriyor ama bunu savunamazsınız. Kendisi ‘Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar her şeyin üstündedir, herkesi bağlar’ diyor. Anayasa ve yasa değişikliklerinde evet bağlayıcıdır ama bireysel başvurularla ilgili olarak böyle bir şeyi öne süremezsiniz. Yanlış buradan kaynaklanıyor. ‘Gerekçe açıklanmadan karar açıklanmaz’ diyordu hep. İşin bu yönü bir yana, karar herkesi zaten bağlıyorsa, neden birinci mahkemeye tekrar gönderiyorsun? Bağlayıcı ise gitmemesi lazım. Gittiğine göre, birinci mahkeme kararında diretirse Anayasa Mahkemesi’nin verebileceği hiçbir karar yoktur. Nereye gider bu? Bundan sonra oradaki o kişiler, isterlerse AİHM’ye gidebilirler. AİHM eğer Anayasa Mahkemesi’nin verdiği istikamette bir karar verirse, o da sadece tazminat bakımından bağlayıcıdır. Devlet de o tazminata itirazlarını yapar veya o tazminatı öder."


"DOKUNULMAZLIKLAR KALDIRILMALI"

Erdoğan'a gazeteciler HDP'lilerin dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağı yönündeki tartışmaları da sordu. Erdoğan konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: Terörle ilintili olanların dokunulmazlıklarının kaldırılması lazım. Çok sayıda fezleke var. Dokunulmazlıkların kaldırılması veya kaldırılmaması parlamentoda neticeye bağlanmalıdır. Parlamentoda bu işe evet diyecek birçok milletvekili olduğuna inanıyorum."

(Milliyet)

<< Önceki Haber Erdoğan'dan AYM yorumu: Bu iş bitmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER