Erdoğan'dan şok Mavi Marmara çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'de verdiği iftar yemeğinde konuştu.İsrail ile 6 yıl sonra gelen anlaşmaya da değinen Erdoğan, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili "Türkiye’den böyle bir insani yardımı götürmek için günün başbakanına mı sordunuz? Biz zaten yardımı yaptık, yapıyoruz. Bunları da yaparken, gövde gösterisi olsun diye mi yapıyoruz? Edebi adabı içinde yaptık yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan şok Mavi Marmara çıkışı

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

13’ü yabancı uyruklu 41 kişi hayatını kaybetti. İlk anda 239 yaralımız vardı. Bu yaralılarımızın büyük bir kısmı taburcu oldu ve 100 civarında şu anda tedavisi devam eden yaralılarımız var. Türkiye dünyanın en eli kanlı terör örgütlerinin hedefinde olan ülke olarak ağır bir imtihandan geçiyor. Terörün üstesinden geleceğimizden herhangi bir şüphem yok. Er veya geç bu işin üstesinden geleceğiz. Bu mücadelede yeri geldiğinde güvenlik güçlerimizden, gerekse sivil vatandaşlarımızdan kayıplarımız oldu. Halen de oluyor. Bu mücadelede kayıplar olacak. Biz terör örgütlerinin kıydığı her canı şehit olarak görüyoruz.


Rusya ile ilişkiler

 

Putin’le görüşmemiz önceden kararlaştırılmıştı. Gündemimiz başkaydı. Samimi baş sağlığı dilekleri dışında ilişkilerin düzeltilmesine yönelik görüşmelerimizi paylaştık. Her iki ülke için de çok faydalı bir görüşme yaptık. Türkiye ile Rusya arasındaki münasebetlerin hızla eski hale gelmesi konusunda anlaştık. G-20 toplantısında daha kapsamlı bir görüşme yapılması konusunda mutabık kaldık. İlk adım olarak turizmde hemen kapıları açalım, turizm noktasındaki adımları atalım kararına vardık. Kendileri de bakanlar kuruluna başkanlık ettiler, toplantıda talimatı verdiler, bunu da bizzat arkadaşlarımız takip ettiler. Bu konudaki samimiyetin ötesinde bütün alanlarda attığımız adımları farklı bir şekilde geliştirerek varmış olduğumuz kararları gerçekleştirmek için gerekli adımları süratle atmanın kararını  bu görüşmede aldık. Çok farklı şeyler söylenebilir, bunlar bizim için çok da önemli değil. Bu süreci bu denli samimi işletmede yardımcı olan bütün dost devlet başkanlarına özellikle teşekkür ediyorum. Rusya ile aramızdaki ilişkiler, başbakanlığım döneminde cumhurbaşkanlığım döneminde çok iyi bir durumdaydı. Putin ve mesai arkadaşlarına verdikleri emek sebebiyle teşekkür ediyorum ve yeni sürecin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bizim bu sürece ellerini ovuşturanlar da yok değildi. Yani iyi ki oldu be diyenler de vardı, onların da oyunu bozulmuş oldu. 
 

İsrail ile ilişkiler


Biliyorsunuz, İsrail’le de malum gemi saldırısından sonra da sorunlu olan ilişkilerimizi düzeltmede önemli adımlar attık. 

Değerli kardeşlerim, Türkiye olarak biz hangi adımı atıyorsak atalım bu adım bilinmelidir ki her zaman karşılıklı milletlerin kazanımına dayalı bir adımdır. Hiçbir zaman hiçbir adımı tek taraflı düşünmedik. Kazan kazan esasına dayalı olarak bu adımları atmışızdır. Türkiye de kazanmalı Rusya da kazanmalı, İsrail de kazanmalı. Hassasiyetimiz olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir. Fakat İsrail ile ilgili olayları bazıları farklı şekilde kaşıyorlar. Biz ilişkilerimizi niye kesmiştik. Peki, duruşumuzda o günden bu güne herhangi bir değişiklik oldu mu olmadı. Şimdi Obama’nın araya girmesiyle başlayan yeni süreç 3 başlık talebimiz vardı, özürdü bir tanesi, özür olayını bizzat Obama’nın yanında İsrail Başbakanı ifade ettiler. O günden bugüne üç yıl içerisinde İsrail tarafıyla görüşmeler oldu. Niye anlatıyorum bunları? Hedef saptıranlar var. Duymayıp uyduranlar var. Vatandaşlarımız bunları bilsin istiyorum, olayı yaşayan benim. Sen neyi duydun, neyi gördün, neyi bildin? Söylemediğim şeyleri söylemiş gibi gösterenler var, akşam başka sabah başka konuşur çünkü bunlar. İkinci madde neydi? Dedik ki tazminat. Görüşmeler yapıldı, 20 milyon dolar 10 şehidimiz için tazminat belirlendi. Siz daha fazlasına layıksınız diyorlar, kanın rakamı olur mu? Böyle bir tazminata karar verilmiş, alır veya almaz biz burada uluslararası bazda bir adım atıyoruz. Türkiye’den böyle bir insani yardımı götürmek için günün başbakanına mı sordunuz? Biz zaten yardımı yaptık, yapıyoruz. Bunları da yaparken, gövde gösterisi olsun diye mi yapıyoruz? Edebi adabı içinde yaptık yapıyoruz. 
<< Önceki Haber Erdoğan'dan şok Mavi Marmara çıkışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER