Erdoğan'ın korumaları yüzünden ABD'de Türkiye’ye 100 milyon dolarlık tazminat davası

Bir grup Amerikalı avukat, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılındaki Amerika seyahati sırasında, Waşington’da çıkan sokak kavgası nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti’ne 100 Milyon Dolarlık tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

Erdoğan’ın korumaları ABD’de olay çıkardı

Söz konusu olayda Erdoğan’ı protesto eden eylemciler, Erdoğan’ın korumaları ve destekçileri tarafından ağır bir şekilde darp edilmiş ve yaralanmışlardı.

Yabancı devletlere karşı açılan davalar konusunda deneyimli bir grup avukat tarafından hazırlanmakta olan dava’da Türkiye Cumhuriyetinden yüzlerce milyon dolar tazminat talep edilecek.

ABD Başkanı Donald Trump ile ilk görüşmesini yapan Erdoğan’ı protesto etmek üzere 16 Mayıs 2017’de Washington DC’de toplanan bir grup gösterici kendilerini ansızın Erdoğan yanlısı bir grupla karşı karşıya buldular.

Kürt kökenli bir Amerikan vatandaşı olan ve kavgada çok ağır bir şekilde yaralanan Lucy Usoyan Washingtonian Dergisine yaptığı açıklamada, birlikte olduğu grubun daha ilk andan itibaren Türklerin tehditleri ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Göstericiler Massachuesetts Aveneu’dan geçerken “Kürt Orospu” diye bağrıldığını duymuş. Rezidansın önünde toplanmış bir grup erkek de “Kürtlere ölüm, teröristlere ölüm” diye bağırıyorlarmış.

Bir kaç dakika sonra da aralarında Usoyan ve göstericilerin lideri Murat Yasa’nın da bulunduğu grup, aralarında Erdoğan’ın korumalarının da bulunduğu bir grup Türk erkek tarafından saldırıya uğramışlar. Saldırganlar göstericileri darp ederken film kameralarına yakalanmışlar.

Harry Jaffe, Washingtonian dergisinde yayınlanan yazısında şunları anlatıyor: “Tüm saldırı beş dakika kadar sürdü. Olayın sonunda dokuz gösterici hastanelik oldu.Bir polis memuru ve bir gizli servis ajanı da yaralandılar. Göstericilerin dudakları patladı, beyin sarsıntısı geçirdiler. Lucy Usoyan ise beyin travması yaşadı ve hala iyileşemedi.”

Bütün saldırı Amerika’nın sesinden bir videocu, civardaki güvenlik kameraları ve cep telefonları tarafından farklı açılardan kaydedildi. Ancak onlarca Türk korumanın kimliklerinin tespit edilmiş ve haklarında yakalama kararı çıkartılmış olmasına rağmen, “yabancı hükümetlerin temsilcileri hakkında Amerika topraklarındaki eylemleri nedeniyle kamu davası açmak epey alengirli bir şey olduğu için, adeletin tecelli etmesi mümkün olmadı.”

Sadece saldıraya katılan iki Amerikan vatandaşı, Sinan Narin ve Eyüp Yıldırım, yargıç karşısına çıktılar ve savcılık makamıyla yaptıkları anlaşma uyarınca, bir yıl hapis cezasına çarptırıldılar.

Ancak Douglas Bregman ve Andreas Akaras liderliğindeki bir grup avukat bu durumu düzeltmek amacıyla bir çalışma başlattılar ve Usoyan ailesi ile “Yabancı Egemenlerin Dokunulmazlıkları Yasasının Türkiye’ye karşı bir tazminat davası açılmasına hukuki zemin sunabileceği ihtimalini tartıştılar.”

Almanya gibi devletleri tarihsel savaş tazminatlarını vermeye, Iran’ı ve Libyayı da terör eylemleri dolayısıyla tazminat ödemeye zorlamış bir hukukçu olarak tanınan Washington’lu avukat Steve Perles de bu grupla çalışıyor.

Perles, kariyeri boyunca “Terör destekçiliği yaptığı bilinen devletlere karşı” toplam 3 Milyar Dolarlık tazminat davası kazanmış ve şu an da bu uzmanlığını Erdoğan’ın Türkiyesi’ne karşı da kullanmaya hazırlanıyor.



Washingtonian dergisinde Perles’in “Yabancı Egemenlerin Dokunulmazlıkları Yasası, yasal haklarını kullanan Amerikan vatandaşlarının üzerine korumalarını salan bir yabancı devlet başkanına hukuki koruma sağlamaz” şeklinde konuştuğu belirtiliyor.

Usoyan ve Yasa, Erdoğan hükümetini protesto etmeye devam edeceklerini, bu nedenle de talep ettikleri ağır tazminat miktarından çok, bu davanın Türkiye’nin yurtdışında yaşayan muhaliflere nasıl davrandığına ışık tutmasını önemsediklerini söylüyorlar.

Usoyan, “bu olayı yanlarına bırakırsak, korkarım bir daha ki seferde adam öldürürler,” dedi.

<< Önceki Haber Erdoğan'ın korumaları yüzünden ABD'de Türkiye’ye... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER