Erdoğan'ın o ziyaretinde ilginç detay

Ttörende gözlerden kaçan çok çarpıcı bir ayrıntı vardı. Erdoğan’ın yüzünün ekşimesine sebep olan ancak kendisini takip eden medyanın üzerini kapattığı “alçak koltuk” krizi. Nokta'nın haberi;

Erdoğan'ın o ziyaretinde ilginç detay

İsrail’le yaşanandan beter

2010 yılının Ocak ayında İsrail ile Türkiye arasında koltuk krizi yaşanmıştı. İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’u, İsrail Parlamentosu Knesset’e çağırmıştı. Çelikkol'la görüşmesi öncesi basın mensuplarını da odaya davet eden Ayalon, Çelikkol’u kendisinden alçak koltuğa oturtmuştu.



Hatta Ayolon muhabirlere “Bizim yüksek, onun daha alçak bir koltukta oturduğuna, masada yalnızca İsrail bayrağı bulunduğuna ve bizim gülümsemediğimize dikkatinizi çekerim” demişti. Olayın basına yanmasının ardından Çelikkol’a yapılan muamele sonrası İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy Dışişleri Bakanlığı’na çağırılmış, büyükelçi Oğuz Çelikkol merkeze alınmıştı.

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise olaya ilişkin "Yani bunu hoşgörüyle karşılayalım diye bir anlayışın içine giremeyiz" diyerek İsrail'den özür dilemesini istemişti. Erdoğan konuyu defalarca da ekranlarda işlemişti.

Kendisine taht Erdoğan’a sandalye

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 1 Haziranda gerçekleştirdiği Doğu Afrika ziyaretinin ilk durağı Uganda olmuştu. Nokta dergisinin haberine göre; Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi törenle karşılanan Erdoğan bir de Uganda Makarere Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı aldı.  Erdoğan’ın Uganda ziyareti sırasında ise daha beteri gerçekleşti. Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, Erdoğan’ın karşısına oturduğu törende, kendisine yüksek taht, konuğu Erdoğan’a ise alçak bir iskemleyi layık gördü.



Görüntülerde Yoweri’nin tahtta ve yüksekte oturması karşısında Erdoğan’ın yüzünün ekşidiği ancak duruma müdahale etmediği görülüyor. Diplomatik kurallara göre ikilinin aynı mesafede oturması gerekiyor.

İsrail, Türk Büyükelçisi’ne aynı muameleyi yapınca devletler arası krize sebep olan bu olay şimdi doğrudan Erdoğan'ın kendisine yapıldı. Ancak konu Erdoğan’ı takip eden Türk gazeteciler tarafından dile getirilmedi.

Normalde Cumhurbaşkanlığı protokol biriminin önceden Cumhurbaşkanı’nın oturacağı yeri görüp protokol kurallarına göre düzenlemeler ve önlemler alması gerekiyordu. Bu ihmal sonucu Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Uganda Cumhurbaşkanı’nın tahtının karşısında iskemleye düşmüş durumda kaldı. Olayın ise üstü örtüldü.


Kaynak: Nokta
<< Önceki Haber Erdoğan'ın o ziyaretinde ilginç detay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER