Erdoğan'ın Sarıkamış savaşı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gerekirse doğalgazı başka yerden alırız” çıkışını uzmanlar gerçekçi bulmadı. Doğalgaz ihtiyacının yüzde 60’ına yakınını Rusya’dan karşılayan Türkiye, gazın kesilmesi durumunda tüm kışı soğukta ve karanlıkta geçirecek.

Erdoğan'ın Sarıkamış savaşı

Suriye’de bulunan Rus uçaklarının Türkiye sınırını ihlal etmesinin ardından iki ülke arasında başlayan siyasi gerginlik, doğalgaz alımı konusunda yapılan açıklamalarla yeni bir boyuta taşındı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Biz Rusya’nın bir numaralı doğalgaz tüketicisiyiz. Türkiye’yi kaybetmek, Rusya için ciddi kayıp olur. Türkiye gerektiğinde doğalgazı çok farklı yerlerden temin edebilir” dese de enerji uzmanları bunun kısa vadede mümkün olmadığı görüşünde. Türkiye, doğalgazının yüzde 50’sini Rusya’dan karşılıyor ve elektriğinin de yüzde 50’sini doğalgazdan sağlıyor. Eğer Türkiye, Rusya’dan gaz alamazsa tüm ülke kışı karanlıkta ve donarak geçirebilir. Ayrıca sanayide de çarklar durma noktasına gelebilir.
 
‘10 milyon abone soğukta kalır’
 Rusya’nın doğalgazı kesmesi halinde başka gaz tedarik edebileceğimiz hiçbir ülke olmadığına dikkat çeken Zaman gazetesi enerji muhabiri İsmail Altunsoy,İran’ın bile kış aylarında bize vermesi gerekip de altyapı yetersizliğinden dolayı veremediği gazın açığını Rusya kapatıyor. Türkiye’nin Rusya’yla hiçbir kavgaya girme lüksü yok” dedi. Türkiye’nin bulsa bile altyapı yetersizliğinden dolayı bu gazı şebekeye veremeyeceğini ifade eden Altunsoy, “Depomuz da çok sınırlı. Olası bir gaz gelmeme konusunda ancak 10 gün idare edilebilir” diye konuştu. Ayrıca Türkiye’de 10 milyona yakın doğalgaz abonesi olduğunu söyleyen Altunsoy, Elektrik olmadığında bu kombiler de çalışmaz ve 10 milyon abone soğukta kalır” uyarısında bulundu.  

Nükleerden vazgeçen 25 milyar dolar öder
Türkiye ve Rusya arasındaki gerginlik, Mersin’de 2022 yılında hayata geçirilmesi planlanan Akkuyu Nükleer Santralı’nın akıbetini de etkileyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuyla ilgili, “Mersin Akkuyu’yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten” dedi. Fakat uluslararası anlaşmadan hangi ülke vazgeçerse 25 milyar dolar tazminat ödemek zorunda kalabilir. Çünkü Türkiye’nin anlaşmaya göre Rusya’dan 15 yıl boyunca elektrik alım taahhüdü bulunuyor.

İsmail Altunsoy ise, “Bu anlaşmadan vazgeçmek öyle ‘Attım bitti’ demekle olmaz. Uluslararası mahkemeye giden bir davada Türkiye’nin Rus uçaklarının, sınırı ihlal ettiği için siyasi bir problemden dolayı bu anlaşmayı bozması mücbir sebep olarak kabul edilemez. Ancak saldırı olursa böyle bir gerekçe gündeme gelebilir” dedi.

‘Telafisi mümkün değil’
Türkiye iki hat üzerinden Rusya’dan doğalgaz alıyor. Türkiye, yıllık 50 milyar metreküp olan doğalgaz ihtiyacının 28-30 milyar metreküplük bölümünü Rusya’dan karşılıyor. Türkiye, Rusya’nın dışında İran ve Azerbaycan’dan doğalgaz, Nijerya ve Cezayir’den LNG alıyor. Reuters’e konuşan enerji uzmanları, “Batıdan Trakya’ya gaz girişi olmaması demek, Türkiye için çok büyük bir problem. Oradan gelen gaz bütün Trakya, Marmara ve İstanbul’u besliyor. Orada o miktarda bir gaz getirecek başka bir boru hattı ya da sistemi yok. Mavi Akım’dan Türkiye’ye gaz gelmemesi demek bütün Karadeniz’i boşa düşürür, hidrolik açıdan sorun yaratır. Kış döneminde bunun telafi edilmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.  

Meydan Gazetesi
<< Önceki Haber Erdoğan'ın Sarıkamış savaşı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER