Erdoğan'ın 'yönetim değişti' sözlerine partilerden tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, “İster kabul edin ister etmeyin; Türkiye'de yönetim sistemi değişmiştir.” açıklamasına muhalefetten tepki geldi. İşte o tepkilerden bazıları:

Erdoğan'ın 'yönetim değişti' sözlerine partilerden tepki

Bu açıklama, ‘Anayasa'yı tanımıyorum' demektir

MHP Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya: “Bu açıklama göstermiştir ki Türkiye'nin en önemli sorunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'dır. Bu açıklama; ‘Ben yürürlükteki anayasayı tanımıyorum' demektir. Bu çok açık ve net... Ne demek ‘fiili durum oluştu!' Erdoğan'a yetkilerini bu anayasa vermiyor mu? Anayasaya göre, yetki kullanmıyor mu? O zaman genelkurmay başkanı da çıkar, ‘fiili bir durum var, şunu şunu kabul etmiyorum' der. Bir başkası başka bir şey söyler. Cumhurbaşkanı'nın böyle bir şey demesi akıllara zarardır. Bu açıklama, ülkeyi anarşiye, kaosa sokmak demektir. Bunu yapan da Cumhurbaşkanı... Türkiye'nin tepesinde ülkeyi belirsizliğe sokan bir Cumhurbaşkanı var. Konuşmaları artık Türkiye için bir risk haline gelmiştir.”

Erdoğan'ın açıklaması Anayasa'ya fiilî darbedir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu:  “Türkiye'nin yönetim sisteminin değiştiğini söylemenin  öncelikli anlamı, ‘ben anayasaya uymam, anayasa bana uysun' demektir. Bu sözle Erdoğan anayasayı tanımadığını belirtmiş ve fiili bir darbeyle halk iradesini askıya aldığını ilan etmiştir. 7  Haziran'da halktan destek alamamasına rağmen fiili olarak başkanlığını sürdürmek istiyor. Cumhurbaşkanı anayasayı bir kez daha ihlal etmiş ve bundan sonra da ihlal etmeyi sürdüreceğini ikrar etmektedir. Erdoğan'ın zaten seçildiği günden beri ifade ettiği ‘farklı olacağım' sözü, ‘hukuka ve anayasaya uymayacağım' demekti. Bugün de ‘Diktatörlüğümü tesis edeceğim'  diyor.”

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat: “Rejim değişikliği yok Türkiye'de. Hiçbir değişiklik yok. Cumhurbaşkanı'na bu cümleyi söyletenler hukuku, anayasa hukukunun ne olduğunu bilmiyor, okuma özürlüler herhalde. 82 Anayasası olduğu gibi orada duruyor, cumhurbaşkanının yetkileri duruyor. O yetkilerin birçoğunu o anayasanın yapıcısı olan 12 Eylül'ün paşası kullanmamıştı. Ahmet Necdet Sezer'i hep şikâyet ediyorlardı. ‘Anayasal yetkilerini kötüye kullanıyor' diye. O hiçbir şekilde bugünkü Cumhurbaşkanı'nın kullanmış olduğu veya Anayasa'da belirtilmiş olan birçok yetkiyi kullanmadı. ‘Parlamenter sisteme aykırı olduğu için. Şimdiki Cumhurbaşkanı hukuku yok farz ediyor.”

Bu bir ‘deli dumrul' modelidir

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan: “Her koltuğa oturan ‘yönetim şekli değişmiştir' diyorsa bu muz cumhuriyetlerinde olur. Türkiye muz cumhuriyeti midir göreceğiz. Halk bakalım ne diyecek, benimseyecek mi, benimsemeyecek mi? Beğenilmeyen kanunlar, yasalar her dönem olur ama bunların değişme yolu olur, onlar bellidir. Bu şekil ‘Deli Dumrul' modelidir. ‘Ben yaptım oldu' diyorsa psikolojik bir rahatsızlığa girer.”


<< Önceki Haber Erdoğan'ın 'yönetim değişti' sözlerine partilerden tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER