Erdoğan'la ilgili öyle bir ifade kullandı ki...

Dünyanın saygın gazetelerinden New York Times (NYT), önceki gün ‘Türkiye üzerindeki kara bulutlar’ başlıklı bir başmakale yayımladı.

Erdoğan'la ilgili öyle bir ifade kullandı ki...

Dünyanın en saygın gazetelerinden New York Times, 7 Haziran genel seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı uyarmaları için NATO üyesi ülkeler ve ABD’ye açık çağrıda bulundu. New York Times (NYT) editoryal kurulu, Edoğan ve Türkiye’de yaşanan hukuksuzlukları son derece sert bir dille eleştiren yazı kaleme aldı. "Türkiye üzerinde kara bulutlar" başlığıyla kaleme alınan baş makalede, ‘‘Ülke daha önce de siyasi kamplaşmalarla karşı karşıya kalmış olsa da özellikle bu çok daha kötü, olağandışı karanlık ve korkunç görünüyor’’ ifadeleri dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın giderek doğrulara karşı daha düşman kesildiği belirtilen dünyaca ünlü gazetenin baş makalesinde, "ABD ve Türkiye’nin NATO’daki diğer müttefikleri, izlediği yıkıcı yoldan geri dönmesi için Erdoğan’a çağrıda bulunmalı" denildi.

ÜLKEDE TANSİYON GİDEREK ARTIYOR

Gazete, yaklaşan seçimler nedeniyle ülkede siyasi tansiyonun giderek arttığını, Erdoğan’ın AK Parti’sinin seçimden galip çıkması durumunda daha fazla baskıcı yönteme başvurmasından korkulduğunu yazdı. Siyasi süreçte bu tür büyük manipülasyonların çok ciddi hataları beraberinde getireceği konusunda uyaran NYT, ülkenin hırpalanmış, zayıflamış demokrasisinin bu yolla elde edilen zaferle daha da bozulacağını savundu.

Erdoğan’ın artan gücü ile Anayasa’yı değiştirerek başkanlık sistemini getirmeyi arzuladığı ileri sürülen yazıda, Anayasa değişikliğini en azından referanduma götürebilmek için Meclis’te 330 milletvekili kazanması gerektiğine işaret edildi. Makalede, Reuters haber ajansının AK Parti’nin oylarında düşme yaşandığına işaret eden haberine de dikkat çekildi.

GAZETECİLER: HÜRRİYET VE ZAMAN KAPATILIP, MALVARLIKLARINA EL KONULABİLİR

Yazıda, Hürriyet gazetesinin internet sitesinde yayınlanan Mısır’ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin idamı için attığı manşetten dolayı Erdoğan’ın, "Hürriyet gazetesinin suç işlediğini" söyleyerek sertçe eleştirdiğine de dikkat çekildi.

Erdoğan'ın, Hürriyet'in kendisini hedef gösterdiği iddiasıyla ilgili olarak ise gazete şu ifadeleri kullandı: ‘‘Erdoğan da yüzde 52 oy oranı ile 2014 Ağustos'unda seçildi. Bu itham yalnızca çarptırma değil aynı zamanda absürd ve Türkiye’nin halen demokrasi olduğu düşüncesine atılmış bir tokattır."

Makalede, AK Parti destekçisi bir avukatın (Rahmi Kurt), savcılığa başvurarak Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni hakkında suç duyurusunda bulunduğuna da yer verildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Hürriyet hakkında yapılan suç duyurusuna tepki gösterdiği hatırlatılarak, kurumun "gazeteciliğin terörizmle bir tutulduğu, basın hürriyeti ve ifade özgürlüğüne yönelik darbe yapıldığı" açıklamasına yer verildi.

Hafta başında Ankara savcısının hükümete muhalif bazı medya organlarının susturulması talimatı verdiğine dikkat çekilen makalede, bu kurumların Fethullah Gülen Hocaefendi’ye yakın oldukları aktarıldı. Zaman Gazetesi Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın da aralarında bulunduğu bazı isimlerin aralık ayında "terör" iddiasıyla tutuklandığı hatırlatılan başmakalede, ‘‘Bazı gazeteciler, seçim öncesinde iki önemli bağımsız haber kaynağı olan Zaman ile Hürriyet’i hükümetin terörle mücadele kanununu kullanarak kapatıp, malvarlıklarına el koymasından korkuyor.’’ denildi.

SEÇİMİN GÜVENLİĞİ KONUSUNDA CİDDİ ENDİŞELER VAR 

Türkiye’de yalnızca gazetecilerin değil işçi sendikalarının da seçimlerin güvenliğinden endişeli olduğunu ifade eden New York Times yazı işleri kurulu, AK Parti’nin seçimi kazanabilmek için devlet kurumlarını kullandığını ve seçim meydanlarında muhalifleri düşman diye gösterdiğini yazdı. Makale, ‘‘Ülke daha önce de siyasi kamplaşmalarla karşı karşıya kalmış olsa da, özellikle bu çok daha kötü, olağandışı karanlık ve korkunç görünüyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin NATO’daki diğer müttefikleri ona (Erdoğan’a) izlediği yıkıcı yoldan geri dönmesi için çağrıda bulunmalı’’ diye bitiriliyor.

CİHAN

Makalenin orjinali için tıklayınız
<< Önceki Haber Erdoğan'la ilgili öyle bir ifade kullandı ki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER