Ereğli'de fırıncılar zammı savundu


Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili, Ereğli Madeni İşler Odası İkinci Başkanı Rahman Demirtürk, ekmek zammının kilo bazında yüzde 25 olduğunu söyledi. Demirtürk, "Ekmeğin kilosunun 5 lira olduğunu bilmek gerekiyor. 'Ekmeğe yüzde 100 zam, fırıncı duyarsız' gibi şeyleri kabul etmiyoruz" dedi. Demirtürk, ayrıca yapılan görüşmeler sonrasında 300 gram ekmeğin 1,5 liradan satışına başlandığını, 400 gram ekmeğin de yine 2 liradan satışına devam edildiğini söyledi.

Rahman Demirtürk, Alaplı ve Ereğli'deki fırıncılarla birlikte düzenlediği basın toplantısında ekmek zammına yol açan nedenleri açıkladı. Asgari ücretin 2013 yılında brüt 1251 lira, 2016 yılında 2064 lira olduğunu, bu dönemde asgari ücretin yüzde 64 arttığını belirten Demirtürk, "Un çuvalı 2013 yılında 45 lira, 2016 yılında 75 lira. Dört yıllık artış yüzde 68. Kara fırın ekmeklerinde kullanılan odun 2013 yılında 100 lira, şu anda 300 lira. Artış yüzde 200. Poşetlediğiniz zaman, 2013 yılında 3,25 kuruş, şu an 6,50 kuruş. Artış yüzde 100. Su, elektrik ve diğer giderler yüzde 30 civarında artış gösterdi. Kira giderleri yüzde 30 oldu. Bu anlamda ekmeğin artışı 4 yılın sonunda yüzde 25 artmış. Tarım ve Köy işleri bakanlığı uygulamasında 250 gram altında ekmek üretilemez. Ekmek gramajları 50 gramlık dilimlerle düşürüp yükseltilebilir. Ereğli'de ve Türkiye genelinde ekmek kilo bazında 5 lira. Ayın 1'i itibarıyla uyguladığımız tarife 400 gram 2 lira, kilo bazında 5 liraydı. Bugün de 300 gram, fiyatı 1,5 lira. Gramaj geri çekilerek fiyatlar da geri çekildi ama kilo bazında değişiklik olmadı." dedi.

Rahman Demirtürk, zammın ardından Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu ile yapılan toplantıdan sonra gramajı 300 olan ekmeğin bir buçuk liradan, 400 gram ekmeğinde satışına 2 liradan devam edildiğini söyledi.

Demirtürk, yapılan zamlı tarifenin alınmasından sonra iki yıl tarife alınamayacağını belirterek şunları söyledi: "Ereğli'de ekmek israfı kırsalda yok, israfın nerede olduğunu ben açıklamayayım. Ekmeğe ihtiyacı olan çöpe atar mı? Ben söylersem müşterime karşı uygunsuz olur. Kırsalda kimse ekmeği çöpe atmıyor. Ekmeğe değer vermeyenler çöpe atıyor. Eleştiriyi yapanlar da onlardır. 27 yıllık fırıncıyım, 27 yıl önce 10 bin ekmek yapıyordum, bugün 2 bin ekmek yapıyorum. Siz değerlendirin. Ereğli 40 bin göç vermiştir. Ereğli'de 30'un üstünde fırın var, bunlar bin ila 3 bin arası ekmek üretir. Hesabını da siz yapın. Fırıncının sabit bir üretimi yoktur. Sayıyı tam olarak bilemiyoruz. Bu alınan tarifeye 2 yıl zam yapılamaz, gramaj ve fiyatta oynama yapılamayacağını düşünüyorum."

Esnaf Odası Başkan Vekili Rahman Demirtürk, fırıncıların askıda ekmek uygulaması ve mali durumu olmayanlara ücretsiz ekmek vermek suretiyle sosyal duyarlılıklarını da gösterdiğini ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber Ereğli'de fırıncılar zammı savundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER