Erkeklerin önemsemediği 10 kanser belirtisi

Erkeklerin büyük çoğunluğu doktora gitmek istemez ve kendilerinde olan değişimleri önemsemez.

SHABER3.COM

Ancak bunlar kanserin ilk belirtileri olabilir. Kanserle savaşmanın en iyi yollarından biri de kanseri tedavi edilebileceği aşamada en başında teşhis etmektir. İşte erkeklerin dikkat etmesi gereken 10 kanser belirtisi:

Ciltteki değişiklikler: Cildinizdeki bir benin ya da lekenin şeklinde, renginde ve büyüklüğünde değişiklik farkederseniz hemen doktora gidin. Yeni ortaya çıkan ya da değişik görünen lekeler cilt kanserinin belirtisi olabilir. Doktor muayene eder ve gerekirse biyopsi yapabilir.


 
Lenf bezlerindeki değişimler: Boynunuzdaki, koltuk altınızdaki diğer bölgelerinizde bulunan lenf bezleri bazen şişebilir. Bu genellikle bağışıklık sisteminizin boğaz ağrısı ve soğuk algınlığıyla savaştığında oluşur. Ancak bazı kanserler de lenf bezlerinde değişime neden olur. Bu bezlerdeki şişlik 2 ile 4 hafta içinde geçmiyorsa kontrol edilmelidir.

Yutkunma güçlüğü: Zaman zaman yutkunma güçlüğü çekebilir. Ancak yutkunma sorunu geçmiyorsa, kilo verme ile kusma da buna eşlik ediyorsa gırtlak veya mide kanseri olma riski nedeniyle doktora gitmelisiniz.

Mide yanması: Beslenmenizdeki değişiklikler ile stres seviyenizdeki azalma sayesinde birçok mide yanması sorunu kolayca çözülür. Ancak bunlar işe yaramıyorsa doktora gitmelisiniz, iyileşmeyen ve daha da kötüleşen mide yanması mide ya da gırtlak kanserinin habercisi olabiliyor.

Nedensiz kilo verme: Pantolonlarınız bol mu geliyor? Beslenme ve egzersiz alışkanlığını değiştirmemenize rağmen kilo veriyorsanız bu normal değildir. İstenmeyen kilo kayıplarının çoğu kanser belirtisi olmasa da pankreas, mide ya da akciğer kanserinin belirtilerinden biridir.

Ateş: Ateş vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasının göstergesidir. Fakat uzun süre düşmeyen ve nedeni belli olmayan ateş ise lösemi ya da diğer kan kanserlerinin belirtisi olabiliyor. Böyle bir durumda mutlaka doktora gidin.

Yorgunluk: Birçok kanser türü dinlenseniz de geçmeyen halsizlik ve yorgunluğa neden olur. Yorgunluğunuz günlük yaşamınızı etkiliyorsa doktora gitmelisiniz.

Öksürük: Sigara içmeyenler için öksürük hemen hemen kanser belirtisi değildir. 3-4 hafta içinde iyileşir. Fakat sigara içiyorsanız, nefes darlığı yaşıyorsanız, öksürüğünüzde kan varsa doktora gitmelisiniz.

Ağrı: Bir aydan uzun süredir ağrılarınız devam ediyorsa ve tahammül edemiyorsanız doktora gitmelisiniz. Çünkü sürekli ağrı birçok kanser türünün belirtisi ve özellikle de hastalığın yayıldığı aşamada oluşur.

İdrarda kan: Bu belirtiler mesane, böbrek ya da kolon kanserinin ilk belirtilerindendir. Kan hemoroidden ya da idrar yolu enfeksiyonundan da kaynaklanabilir. Fakat önemli olan bunun nedeninin bulunup ona göre tedavi edilmesidir.
<< Önceki Haber Erkeklerin önemsemediği 10 kanser belirtisi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER