Erken seçimle ilgili çarpıcı hesaplama
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ağustos 13 2015
Ankara’da bir yandan koalisyon pazarlıkları devam ederken, diğer taraftan da olası erken seçim hazırlıklarına başlandı.

Kasım ayında yapılması muhtemel yeni bir seçimin toplam maliyetinin yaklaşık 2 milyar lirayı bulacağı hesaplanıyor.
Sözcü'nün haberine göre, erken seçim olursa sadece siyasi partilere hazine yardımı için devlet kasasından çıkacak miktar 354 milyon lira olacak. Toplam 2 milyar liralık erken seçim faturasının ise yarısını aday adayları ve adaylar, yarısını da devlet harcıyor.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bir süre önce yaptığı açıklamada ‘’Türkiye gibi 800 milyar dolarlık ekonomisi olan bir ülkede seçimlerin maliyeti ne kadar olur?. Ama piyasalar ve ekonomi seçimleri sevmez’’ demişti.
PARTİLERE 354 MİLYON
Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, son milletvekili genel seçiminde yüzde 3’den fazla oy alan partilere hazine yardımı yapılıyor. Bu yardım genel seçim dönemlerinde 3 misli olarak ödeniyor. 2015’de partilere genel seçimler için 3 kat yardım yapıldı ve toplam 531 milyon liralık ödeme gerçekleşti.
Bu yılın başında partilere 177 milyon lira yıllık Hazine yardımı ödendi. Seçim olduğu için 354 milyon liralık daha ödeme gerçekleştirildi. Böylece toplamda 531 milyon lira ödeme yapıldı. Kasım ayında erken seçim kararı alınırsa partilere sadece genel seçim kararı için ödeme yapılacak. Böylelikle hazineden 354 milyon lira daha çıkacak.
ADAY MASRAFLARI
Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre aday adayları ve adaylar bir seçim döneminde en az bir milyar lira harcıyor.
Seçim harcamaları, parti harcamaları, devletin yurt dışındaki vatandaşlar dahil yaptığı seçim organizasyon harcamaları, YSK’nın yaptığı masraflar, YSK’ya verilen ek bütçe ve adayların yaptığı bireysel harcamaların toplamı da 2 milyar lirayı buluyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Ünlülere uyuşturucu operasyonu: 3 kişeye daha ‘yakalama’ kararı2.Sadettin Saran adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı3.Pınar Türker, AYM’ye başvurdu: İBB davasında çıplak arama iddiası4.Yeneroğlu'ndan, Özel’e hukuk tembihi: Edirne cezaevinde çocuklarıyla yatan kaç anne var biliyor musunuz?5.Zeydan Karalar'ın tutuklu kalmasına gerekçe gösterilen deliller dosyada yokmuş!
6.Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa Güngör'ün Türkiye'ye iade riski var!7.17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati dikkat çekti: İşte o saat!8.Hakan Fidan'a AKP'li Ensarioğlu'ndan partiyi karıştıran çıkış: 'Ya görevi bırakır ya da görevden alınır'9.Sadettin Saran suçlamalar için ne dedi? İşte ifadesi...10.İsrailliler Netanyahu hükümetini protesto etti: 'İsrail tarihinin en kötüsü’

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH
ÇOK OKUNAN HABERLER

Ünlülere uyuşturucu operasyonu: 3 kişeye daha ‘yak...

Sadettin Saran adli kontrol şartıyla serbest bırak...

Pınar Türker, AYM’ye başvurdu: İBB davasında çıpla...

Yeneroğlu'ndan, Özel’e hukuk tembihi: Edirne cezae...

Zeydan Karalar'ın tutuklu kalmasına gerekçe göster...


