Eş başkanlar: UNESCO başarısı halkın zaferidir


Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması eş belediye başkanlarının katılımıyla kutlandı. Eş başkanlar Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, zaferin halkın başarısı olduğunu belirterek, "Amed'in sertifikasını ve pasaportunu dünyadan alıp geldik." dedi.

Almanya'nın Bonn kentinde yapılan UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Diyarbakır'ın Dünya Kültür Mirası Listesi'ne oy birliğiyle seçilmesi nedeniyle kentte başlayan kutlamalar devam ediyor. Kutlamaların bu seferki adresi Park Ormanı oldu.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Diyarbakır'ın artık bir dünya kenti olduğunu belirterek, "Yılarca hep birlikte çok sıkıntıya göğüs gerdik, bugün Amed'in başı dik. 2015'in her günü bu mazlum halk için başarı ile geçiyor. 2015'e Kobanê müjdesiyle girdik, sonra Tel Abyad özgürleşti ve şimdi de Diyarbakır Kalesi ile Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde. 7 Haziran'da HDP yüzde 10'luk barajı yerle bir etti. Türkiye başbakanları bazen kente geldiğinde kentin kir içinde olduğunu, belediyenin çalışmadığını söylüyorlardı ama şimdi Afrika'dan Avrupa'ya kadar dünyada herkes, Amed'in Ortadoğu'nun yıldızı olduğunu söyledi. Artık bizim de kentimize sahip çıkmamız lazım, temizliğine dikkat etmeli, bir misafir geldiğinde bunun bir UNESCO kenti olduğunu hemen hissetmeli." diye konuştu.

KIŞANAK: BÜTÜN DÜNYA SİZİNLE GURUR DUYUYOR

Eş başkan Gültan Kışanak ise sevinci paylaşmak üzere bir arada olduklarını kaydederek, şunları söyledi: "Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri bütün dünyadan onay aldı, 'bu bir insanlık mirasıdır bu bir tarihi kültürel mirastır' denildi. Yani Amed'in sertifikasını, pasaportunu dünyadan alıp geldik size."

Bütün dünya ülkelerinin Amed'i selamladığını ve Amed'in bu eşsiz tarihi değeri karşısında saygıyla duydukları güveni ifade ettiklerini dile getiren Kışanak, "Bütün dünya sizinle gurur duyuyor. Bu halkın yürüttüğü özgürlük mücadelesiyle, bu halkın duruşuyla, bu halk, bütün kimliklere, bütün kültürlere, bütün inançlara saygılı bir duruşu temsil ettiği için bugünü bize sizler getirdiniz. Sizler böyle bir kimlik oluşturdunuz. Dünyanın dört bir yanı artık Kobanê'deki direnişi, Amed'teki bu kültürel çoğulcu zenginlikçi yapımızı selamlıyor." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Dicle Fırat Kültür Merkezi sanatçılarından Xanemir ve Koma Jiyara sahne aldı. CİHAN
<< Önceki Haber Eş başkanlar: UNESCO başarısı halkın zaferidir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER