Eski İstihbarat Şube Müdürü Öztürk: Kanunları uyguladığımız için yargılanıyoruz


Kocaeli merkezli 8 ili kapsayan polise yönelik operasyonda gözaltına alınan, ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalan polislerin ilk duruşması bugün başladı. Tutuksuz yargılanan Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Öztürk, "Bu davaya konu olan soruşturma ve iddialar, '17 ve 25 Aralık'ta yapılan operasyonlar sonrasında suç ve suçlu üretebilir miyiz?' düşüncesi ile yapılmıştır. Kanunları uyguladığımız için yargılanıyoruz. Bu nedenle kanuna olan itimadımız sarsılmıştır. Biz evlerimizden eşkıya gibi toplandık." dedi.

Geçen yıl ekim ayından, Kocaeli merkezli 8 ili kapsayan polise yönelik operasyon yapılmış, iddianame hazırlandıktan sonra davanın ilk duruşması bugün Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Duruşmaya, tutuklu bulunan eski şube müdürlerinden Özgür Nikbay katılmazken, tutuksuz 11 sanık ile avukatları ve müştekilerin büyük bir bölümü hazır bulundu. Duruşmada en uzun savunmayı Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Eski İstihbarat Şube Müdür Ali Öztürk yaptı. Suçlamaları kabul etmeyen Öztürk, şunları kaydetti:

'MİT'E AYRI DAVRANILMAKTA, BİZE AYRI DAVRANILMAKTA'

"İstihbarat şubede 2 tür dinleme yapılır. Bunlardan ilki alınan duyum ve yapılan çalışmalar sonucunda suçun önlenmesine yönelik olan istihbarı dinlemedir. Eğer dinleme sırasında herhangi bir delile ya da suç unsuruna rastlanmaz ise dinlemeye son verilir ve kayıtlar imha edilir. Diğer dinleme ise adli dinlemedir. Dinleme sırasında ulaşılan deliller ile suç unsuruna rastlanır ise adli birimlere bilgi verilir ve operasyon düzenlenir. Bu yüzden alınan bazı dinleme kararları sonrasında, suç unsuruna rastlanmayan dinlemeler adli mercilere bildirilmemiştir. Hakkımda yer alan iddialarda dinleme yapılacak kişilerin kimlik bilgilerine yer verilmediği yer almaktadır. Oysa bütün evraklarda kişilerin ad ve soyadı yazmakta kimlik numaraları bulunmaktadır. Oysa MİT tarafından yapılan dinlemelerde gazeteciler kod isimler ile dinlenmiş ve açılan davalarda da herhangi bir işlem yapılmamıştır. MİT'e ayrı davranılmakta, bize ayrı davranılmaktadır. Biz evlerimizden eşkıya gibi toplandık. Bu nedenle kanuna olan itimadımız sarsılmıştır.

'BEN ÖRGÜT LİDER İSEM HANGİ ÜYEME İŞİ KONUSU DÂHİLİNDE OLMAYAN BİR EMİR VERDİM'

Dinlemeler sırasında unvan yazılmaz. Çünkü hukuk karşısında herkes eşittir. Emniyet görevlisi de suç işliyor. Örnek verecek olursak Eski Kocaeli İl Emniyet Müdürü Erdinç Sarıalp zamanında gözaltına alınıp tutuklanmıştır. Biz yazanın emrettiğini yaptık. Ancak kanunları uyguladığımız için yargılanıyoruz. Burada herhangi bir suç itham edilmem doğru değildir. Sanal bir iddia ile açılan soruşturmada örgüt lideri olduğum söyleniyor. Ben örgüt lider isem hangi üyeme işi konusu dâhilinde olmayan bir emir verdim. Ya da hangi olmayan bir göreve gönderdim. Burada yargılanan ben ve diğer kişiler herhangi bir örgüte üye değildir. Hepimiz emniyet teşkilatının birer neferiyiz. Bu davaya konu olan soruşturma ve iddialar 17 ve 25 Aralıkta yapılan operasyonlar sonrasında suç ve suçlu üretebilir miyiz düşüncesi ile yapılmıştır. Suçsuzum beraatımı istiyorum."

Ali Öztürk, sonrasında savunmalarını yapan diğer komiser ve komiser yardımcıları ile polis memurları haklarındaki iddiaları reddetti.
Duruşma devam ediyor. Tutuksuz sanıklar ile avukatların savunmaları alındı. Müştekilerin dinlenilmesine başlandı. Duruşmanın geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Eski İstihbarat Şube Müdürü Öztürk: Kanunları uyguladığımız... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER