Eski SPK Başkanı'ndan Merkez Bankası'na: Abartmayın

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Mart 31 2019
Prof. Doğan Cansızlar, TCMB'nin tedbirleriyle yatırımcının TL borcunu kapatmak için dövizi zararına bozdurduğunu belirtti, 'Yabancı yatırımcının güvenini azaltmayın' dedi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı ve Atılım Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Cansızlar, "Önümüzdeki dört yıl gibi seçim olmayacak bir dönemin olması, aslında bir şans ve çok iyi değerlendirilecek bir dönemdir. Üretimin ithalata ve dış finansmana bağımlılığının azaltılması, ekonomiye güvenin tekrar sağlanması ve enflasyonun azaltılması kritik önem arz etmektedir" açıklamasında bulundu.

Cansızlar, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin döviz kurlarının ve faizlerin artmasına, borsa endeksinin düşmesine neden olduğunu belirten Cansızlar, geçen hafta uluslararası bir yatırım bankasının yayınladığı raporu anımsattı. Cansızlar, bu raporda, Türk Lirası'nın seçimlerden sonra değer kaybedeceğini bu nedenle dövize geçilmesinin tavsiye edildiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

"Bunun üzerine Londra merkezli para piyasalarında bir hareketlilik yaşanmış ve Türk Lirası'ndan dövize geçiş hızla artmaya başlamış. Türk Lirası'nın sınırlı miktarda olduğu bu piyasada SWAP (takas) faizi hızla artarak önce gecelik yüzde 200'lere akabinde de yüzde 1200 seviyelere kadar çıkmıştır. Dolar/Türk Lirası artmıştır. Bu gelişmeler üzerine Merkez Bankası gerekli önlemleri zamanında alarak bu spekülatif atağı engellemiş ve ilk etapta Dolar/Türk Lirası kur seviyesi gerilemiştir. Daha sonra ise kurlarda yukarı ve aşağı yönde hareketlerin devam ettiği gözlenmektedir. Bu arada döviz kurunun düşmesini fırsat bilen yerli yatırımcılar da döviz almaya devam etmektedirler."

YABANCI YATIRIMCILAR ZARAR ETMİŞLERDİR

Cansızlar, Merkez Bankası'nın tedbirleri üzerine yatırımcıların TL borçlarını kapatmak için dövizi zararına bozdurduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Merkez Bankası'nın beklenmedik şekil

Bu haberler de ilginizi çekebilir