Eski TÜİK Başkanı'na göre neredeyse bütün önemli veriler şüpheli
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Ekim 6 2020
29 yıl boyunca bürokraside kritik görevlerde bulunan eski Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, “Arkadaşların bilerek verilerle oynamadığına eminim. Ama verilere benim de güvenim yok. Bizde büyüme de istihdam verisi de enflasyon da şüphelidir” dedi.
Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, kendi döneminde TÜİK'in dünyada itibar kazandığını söyleyen Aydemir, şunları kaydetti:
"Şimdi neden eleştiriliyor? Çünkü insanların yaşadığı ve gördüğü bir hayat var. Bir de istatistik ofislerinin yayınladığı veriler var. Bunlar örtüşmeyince insanlar inanmıyor, eleştiriyor. En çok enflasyon eleştirilir ve inanılmaz. Çünkü kendi hayatına bakar, tükettiği mallara bakar. ‘Bu kadar harcama yapıyorum, bu enflasyon ne alaka' diye sorar. Dünyada en önemli şey istatistik kurumlarının bağımsızlığı, işine karışılmayacak.
"Rakamlara doğrudan değil, dolaylı müdahale var"
Rakamlara doğrudan müdahale yok, veri değiştirdi diye. Ama dolaylı müdahale var. Merkez Bankası (MB) Başkanı bir gecede gitti, nerede kaldı bağımsızlık? BDDK, MB, TÜİK gibi teknik kurumlarda bağımsızlık bitince doğrudan veya dolaylı müdahaleler başlar. Benim zamanımda bir tane bile olmadı. Şimdi olmadığına dair kim garanti verebilir. İtiraz ettiğin vakit, ertesi gün görevden alınıyorsan, hatta memuriyetten atılıyorsan, ne yapabilirsin?
"İleride işsizlik oranı çok artacak"
İstihdam verileri, büyüme verileri de öyle. Kendin güveniyor musun, yok. Arkadaşların bilerek verilerle oynamadığına eminim. Ama verilere benim de güvenim yok. Bizde büyüme de istihdam verisi de enflasyon da şüphelidir. Pandemi krizine girmişiz, insanlar işsiz kalmış, bizim işsizlik oranımız düşüyor… Şaka gibi. Normalde yüzde 18-19'a gelmesi lazım, yüzde 12 geliyor. Nasıl oluyor? İş gücüne katılım oranı düşüyor. İleride işsizlik oranı çok artacak. Çünkü önceki aylardaki işsizliği göstermediler.
"Titanik gibiyiz, batmak üzereyiz, bunlar hâlâ güvertede orkestra çalıyor"
Ülke şu anda ço
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AKP'li gazeteciler birbirine girdi: “Ahmet Hakan’ın sicili bozuk, itibarı yok”2.5 yılda 0'dan 35'e: Bir öğretmenin patronluğa uzanan başarı hikayesi Tututanlar'da3.Putin: Rusya artık Ukrayna ordusunun geri çekilmesiyle ilgilenmiyor!4.Ünlülere uyuşturucu soruşturmasında flaş gelişme: Veyis Ateş de gözaltına alındı5.Zelensky’den referandum önerisi
6.Tayyar muhalefete soyundu: İktidara ağır eleştirileri peş peşe sıraladı7.Saray'dan Özel'in İHA iddiasına cevap!8.Özel'den flaş iddia: Ankara'ya ulaşan İHA Erdoğan'dan talimat gelmediği için vurulamadı9.Bir garip 'misilleme' iddiası: Libya'ya giden THY uçağı iniş yapmadan geri döndü10.İktidarın en büyük gururuydu!

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH
ÇOK OKUNAN HABERLER







