Eurofighter onayından sonra AB Komiseri Marta Kos Ankara'ya geliyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Temmuz 24 2025
Almanya ve İngiltere'nin Eurofighter satışına onay vermesinin ardından AB'nin Genişleme Komiseri Marta Kos Ankara'ya geliyor.
Eurofighter onayından sonra AB Komiseri Marta Kos Ankara'ya geliyor
DW'nin haberine göre, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos bu göreve atanmasının ardından ilk kez Cuma günü geleceği Ankara'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile buluşacak.

Fidan-Kos görüşmesinde vize serbestisinden son dönemde ivme kazanan savunma iş birliğine kadar çeşitli başlıklar ele alınacak.

Kos ile Fidan'ın yapacağı görüşme 1 Aralık 2024 tarihinde göreve başlayan Avrupa Birliği (AB) Komiseri'nin Türkiye'ye ilk resmi ziyareti olması açısından önemli.

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçilmesinin ardından çalkantılı bir döneme giren Avrupa-Atlantik ilişkileri, AB ülkelerinin Türkiye'ye daha farklı bakmaya başlamalarına yol açmıştı.

Kos'a Fidan tarafından hangi mesajlar iletilecek?

Dışişleri Bakanlığı kaynakları tarafından edinilen bilgiye göre Fidan'ın görüşmede, AB üyeliğinin Türkiye'nin stratejik hedefi olmayı sürdürdüğünü vurgularken buna karşılık AB'nin Türkiye'ye yönelik "adil bir yaklaşım benimsemesi" gerektiği beklentisini aktaracağı belirtiliyor.

Fidan bu kapsamda Kos'un görev döneminde "Türkiye-AB ilişkilerinin sürdürülebilir ve öngörülebilir kılınması hususunda AB'den somut adımlar beklediğini" iletecek.

Bakanlık kaynakları, AB Dış İlişkiler Konseyi'nin 15 Temmuz 2019 kararlarının "artık gerekçesi kalmadığını" belirtirken Fidan'ın bu hususu Kos'a da aktarması ve Türkiye-AB ilişkilerinde kurumsal istişare mekanizmalarının yeniden işler hale getirilmesinin zamanının geldiğini vurgulaması planlanıyor.

Söz konusu kararlar Türkiye'nin o dönemde Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arama faaliyetleri nedeniyle bir dizi tedbiri içeriyordu ve Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olmuştu. Ortaklık Konseyi de dahil olmak üzere yüksek düzeyli diyalog toplantıları askıya alınmış, bu durum Türkiye ile AB arasındaki kurumsal diyalog mekanizmalarının işlevsizleşmesine yol açmıştı.

Hakan Fidan bu kapsamda Kos'a Türkiye-AB Ortaklık Konseyi ve Yüksek Düzeyli Diyalog toplantılarının en kısa sürede düzenlenm

Bu haberler de ilginizi çekebilir