Evcil hayvan sahipleri bu uyarılara dikkat!


Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kedi köpek gibi sahiplenilen hayvanların, zamanında aşı yaptırılmadığı için telef olduğunu belirtti.

Yıldız, yaptığı açıklamada, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da aşılama programı olduğunu, aşıların bu programa göre yapılması gerektiğini bildirdi. Ancak Türkiye'de evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarına zamanında aşı yaptırmadığını dile getiren Yıldız, bu sebeple hayvanların hayatlarını kaybettiğini vurguladı. Yıldız şu bilgileri verdi: "Aşılama zamanı köpeklerde 4-6 haftalık iken başlıyor. Aşılama yapılabilmesi için mutlaka yavrunun herhangi bir sağlık probleminin bulunmaması gerekmektedir. Aşılama sürecinde yıkanmaması, yağmurda ,rüzgarda kalmaması gerekmektedir. İlk yapılan aşılar tek bir adet olmayıp, farklı zaman dilimlerinde yapılmak koşuluyla 8-10 adeti bulmaktadır."

Kedilerde ise 7'nci haftayı doldurduktan sonra aşılama programının başladığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: "Aynı kurallar kediler için de geçerlidir. Onlara da ilk zamanlarda 7 adet aşı, değişik zaman dilimlerinde yapılmak koşuşuyla aşı yapılmaktadır. Birinci yılını tamamlayan kedi ve köpekler yılda bir kez olmak şartıyla aşılar tekrarlanır. Kedi ve de köpeklerde iç, dış parazit ilaç uygulamaları yaşadıkları sürece, ilacın tipine bağlı olarak, iç parazitler için her üç ayda bir, dış parazitler için ise ilaca bağlı olarak solusyon, toz, spot on damla, sprey, tasma gibi değişmektedirler. Toz ve de solüsyonları dış parazitleri gördükçe, damlalar iki ayda bir, spreyler üç ayda bir sefer, tasmalar kalitesine göre beş ayda bir sefer kullanılır."
CİHAN
<< Önceki Haber Evcil hayvan sahipleri bu uyarılara dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER