Evcil hayvanlarında dişleri ağrır, diş dolgusu yapılabilir


Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, insanlar gibi kedi köpek gibi evcil hayvanlarında diş hastalıklarına yakalanabileceğini söyledi. Yıldız, hayvanların dişlerinin bakım ve tedavilerinin yaptırılması gerektiğini ifade etti.

Evcil hayvanların sorumluluğunun sahibine ait olduğunu dile getiren Mustafa Yıldız, bu hayvanlarında birer can taşıdığını hatırlattı. Kedi, köpek gibi evde bakılan hayvanlarında çürük diş, diş eti hastalıklarına yakalanabileceğini vurgulayan Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı, şunları kaydetti: "Hayvanlar insanlar gibi acı çektiğini söyleyemez. Bunu doğrudan belli edemez. Diş ağrısı çok ciddi ve çok acı veren bir ağrıdır. Eğer evde baktığınız kedi ve köpeğin dişlerinde çürük, diş eti hastalığı varsa mutlaka bir veteriner hekime tedavi ettirilmesi gerekir. Veteriner diş hekimliğinde önemli olan diş sağlığını korumaktır. Bununla ilgili piyasada veteriner hekimlerin ellerinde yeterince diş macunu ,diş fırçası, anti tartar ürünler mevcuttur. İnsan diş hekimliğinde olduğu gibi bu ürünleri evde ya da bahçede beslediğimiz hayvanların diş bakımlarını düzenli olarak ürünün tarifine uygun yapmalıyız."

"HAYVANLARA DA DİŞ DOLGUSU İMPLANT YAPILIYOR"

İnsanlarda olduğu gibi evcil hayvanlara da dolgu, implant uygulamasının yapıldığını anlatan Mustafa Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: "Zamanında tedavisi ve bakımı yapılmayan dişleri kaybetmekle karşı karşıya kalabiliriz. İlk sindirim ağızda başlar. İyi çiğnenmeyen gıdalar mide ve bağırsakta sindirim ile ilgili sorunlara ya da çok sevdiğimiz evcil hayvanlarımızın erken yaşta kaybına sebep olabilir. Bu gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için ağız ve diş sağlığına çok önem vermeliyiz." CİHAN
<< Önceki Haber Evcil hayvanlarında dişleri ağrır, diş dolgusu yapılabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER