Evde bilinçli ürün kullanımı ile yüzde 20 enerji tasarrufu mümkün


Ev ürünlerinin bilinçli kullanımı ile enerjiden yüzde 20 tasarruf etmenin mümkün olduğu belirtiliyor. Bu anlamda hava karardığında perdeleri tamamen kapatmak, kahve veya çay yaparken ısıtıcılara yeterli miktarda su koyarak ısıtmak, enerji tasarruflu ampuller kullanmak ve ev içinde tüm elektronik aygıtları tamamen kapatmak gibi önerilerde bulunuluyor.

Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi yenileme platformu EnCazip, tasarruf konusundaki verileri esas alarak bazı tavsiyelerde bulundu. Elektrik Mühendisleri Odası'nın verilerine göre ev içi elektrik tüketiminde ilk sırayı yüzde 50 ile mutfağın aldığına dikkat çeken platform, buzdolaplarından ocak ve fırınlara, bulaşık makinelerine, ev aletlerine dek pek çok ürünün dikkatli kullanımı ile enerjiden tasarruf edilebileceğine dikkat çekti ve şu tavsiyelerde bulundu:

* Buzdolabınızı boş bırakmayın. Tüm ev içi elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 30'u buzdolabından kaynaklanmaktadır. Buzdolabından en yüksek oranda verim elde etmek için boş kalan alanları doldurarak buzdolabınızın tamamını kullanmaya gayret edin. Sanılanın aksine buzdolabı ve dondurucularınızı tamamen doldurmak enerji kaybına neden olmak yerine daha fazla şeyi soğutmanıza yardımcı olacaktır.

* Fırında aynı anda birden fazla yemek pişirin. Yemek yaparken fırın kullanıyorsanız fırınınızın alabileceği birkaç yemeği aynı anda pişirebilirsiniz. Elektrikli ankastre bir fırın bir saat boyunca çalıştığında ortalama olarak 2.500 watt enerji harcar. Haftada 3 kez fırın kullandığınızı varsayarsak tüketiminiz aylık yaklaşık olarak 12 TL'ye denk geliyor. Benzer sıcaklıklarda pişebilecek iki yemeği aynı anda fırına koyarak yılda 72 TL tasarruf edebilirsiniz.

* 50 derecede yıkayın yüzde 10 tasarruf edin. Orta kirlilikteki bulaşıklarınızı 60 derece yerine 50 derecede yıkamanız temizlik açısından sorun yaratmayacağı gibi yüzde 10 enerji tasarrufu sağlayacaktır. Kirli bulaşıklarınızı bulaşık makinesine yerleştirmeden önce bulaşıkları sıcak suda ön durulama yapmaktan kaçının. Bulaşıkların sadece üzerindeki kirleri alıp makinaya yerleştirerek hem su hem de enerji tasarrufu edebilirsiniz. Bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine makinede yıkayarak yılda yaklaşık 52 TL tasarruf elde edebilirsiniz.

* Ocağınızın gözünü etkili kullanın. Gazlı ocaklarda ısı verimliliği yaklaşık yüzde 40 civarındadır. Enerji kaybının daha fazla olmaması için ocağınızın küçük gözünde küçük tencereleri, büyük gözünde büyük tencereleri kullanın. Eğer ısıtmak istediğiniz küçük bir porsiyon ise büyük bir tencereyi doğrudan ısıtmak yerine küçük kaba alın; hem zaman hem de enerji tasarrufu edin.

* Ev içi tüketimde dikkatli olarak tasarruf etmek mümkün. Hava karardığında perdeleri tamamen kapatmak, kahve veya çay yaparken ısıtıcılara yeterli miktarda su koyarak ısıtmak, enerji tasarruflu ampuller kullanmak ve ev içinde tüm elektronik aygıtları tamamen kapatmak da enerjide tasarruf etmeye yardımcı oluyor.

* Bunun yanında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 2016 için belirlediği serbest tüketici alt limitiyle aylık 120 TL elektrik faturası ödeyen tüketiciler Encazip'te tüketim alışkanlıklarına göre en uygun elektrik tarifelerini karşılaştırabiliyor ve seçim yaparak elektrik faturalarından yüzde 20'ye kadar tasarruf edebiliyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Evde bilinçli ürün kullanımı ile yüzde 20 enerji tasarrufu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER