Excel tablosu yetmez, ispat gerekir

"Bylockla ilgili bazı aksaklıklar var. Bir excel tablosu gelmiş suçlamışsınız ama kullanıcısı olduğunu tespit edemiyorsunuz. Kişi tutuklu! Tutukluluk ne? Suçsuzluk, masumiyet karinesi o kişinin henüz suçlu olduğu ispatlanmamış, ama şahıs aylardır tutuklu. İşte bu tip hukuka aykırılıkları, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı aleyhine olan uygulamalara son vereceksiniz."

Prof. Ersan Şen'den ByLock'la ilgili tutuklamalara itiraz

Ceza hukuku profesörü Ersan Şen 1AN TV'de katıldığı programda 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL kapsamında yapılan uygulamalarda hukuk dışına çıkılmaması gerektiğini hatırlattı ve ByLock tutuklamalarının ispata dayanması gerektiğine dikkat çekti. İşte Şen'in yaptığı açıklamaların satır başları:

- Ohal ilan ettik diye meseleyi aşırıya görütüp insanların hak ve hürriyetlerini kısıtlamamak lazım. Hukuk devleti kimliğinizi Ohal ilan ettik diye rafa kaldırmıyorsunuz.

- Devlet olarak dürüst ve güvenilir olmalı, hukuki, eşit, öngörülebilir davranmalısınız. Şuralarda oturdu kalktı diye insanları gözaltına alırsan olmaz. Ceza yargılaması iddiaların ispatı meselesidir. İddia makamı olarak hukuka uygun yol ve yöntemlerle iddialarınızı ortaya koyup kanıtlamak zorundasınız. Eğer bunu yapamazsanız, dedikodularla, varsayımlarla, etiketlemelerle, ihbarlarla insanları tutuklayamazsınız, mal varlıklarına el koyamazsınız, cezaevlerine atıp da bir yıl iki yıl oralarda tutamazsınız. Hukuk devleti olarak asgari müştereklerde anayasanın 15. maddesinin AİHS'nin 15. maddesinin, hukuk devleti ilkesinin gereklerini yerine getirmek zorundasınız. Biz aşiret veya kabile, sabah erken kalkanın başbakan, bakan, hakim, savcı olduğu bir memleket değiliz.

- Bu insanlara bilet kesemezsin. Bu insanları dışlayamazsın. Bu ülkenin vatandaşlarını bu ülkenin dışına atamazsın. Bunları tekrar kazanman gerekir.

- Bylockla ilgili bazı aksaklıklar var. Bir excel tablosu gelmiş suçlamışsınız ama kullanıcısı olduğunu tespit edemiyorsunuz. Kişi tutuklu! Tutukluluk ne? Suçsuzluk, masumiyet karinesi o kişinin henüz suçlu olduğu ispatlanmamış, ama şahıs aylardır tutuklu. İşte bu tip hukuka aykırılıkları, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı aleyhine olan uygulamalara son vereceksiniz.

- Bir program dünyaya açılmışsa, dörtyüzbin beşyüzbin kullanıcısı varsa, sırf bu bir örgüt için üretilmiş diyemezsiniz. Esas konuşma, görüşme içeriklerini tespit etmeniz lazım.

- İddia makamı bir; nasıl bu programla bu haberleşmenin sağlandığını ortaya koyacak, iki; o kişinin bireyselleşmiş bir şekilde kullanıcı olduğununun tespiti ana sorunlardan birisi. Yani siz excel tablolarına, listelerine isimleri doldurmak suretiyle olmuştur yapmıştır değil, gerçek manada bu kişinin kullanıcı olduğunun ispatını yapmak, ortaya koymak suretiyle işlem yapmalısınız. Önemli olan nokta bu.

- Suçsuzluk masumiyet karinesi. Bir kişinin suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar masum muamelesi görür. 
<< Önceki Haber Excel tablosu yetmez, ispat gerekir Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER