EYT‘liler meydanda: Mezarda emeklilik istemiyoruz

'Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ (EYT) mağduriyetlerine neden olduğunu savundukları yasanın 20'nci yılında Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda miting düzenledi.

SHABER3.COM

8 Eylül 1999 öncesinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu olarak çalışma hayatına başlayan ancak dönemin koalisyon hükümetince çıkarılan 4447 Sayılı Kanun’un geriye dönük işletilmesiyle mağdur edildiklerini ve emeklilik hakları için hükümetin adım atmasını talep eden yüzlerce kişi Ankara’da, Tandoğan Meydanı’nda miting düzenledi.
 
‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) eylemlerine Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) yanı sıra CHP ve İYİ Partili milletvekilleri de destek verdi.



MEYDAN SİYAH BALONLARLA DONATILDI

“Haydi bastır EYT, duysun bizi Türkiye” şarkısı eşliğinde başlayan mitingde “Emeklilik hakkımız söke söke alırız”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. ‘EYT’ yazılı siyah balonlarla donatılan Tandoğan Meydanı’nı dolduranlar, ‘30 Kupon Karşılığı Değil, 30 Yıllığın Emeği Karşılığı’, ‘Mezarda Emeklilik İstemiyoruz’, ‘Patron Yaşlı Devlet’e Genç, Bizlere Kim İş Verecek’ pankartları taşındı.

EYT’lilerin eyleminde tepki çeken diğer başlıklar ise kıdem tazminatı ve bireysel emeklilik sistemi oldu. Yüzlerce kişi kıdem tazminatının kaldırılmasına ve çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik sisteminin uygulanmasına tepki gösterdi.

‘YARIN GENÇLERİN DE BAŞINA GELECEK’

50 yaşındaki Hüseyin Piyan Ankara’daki EYT’lilerin mitingine bastonuyla ve takma sakalıyla katıldı. 1999 öncesinde düzenlemeye tabi olduğunu haklarının gasp edildiğini ifade eden Piyan, “Bu yaşta mı emekli olacağız diye bu sakal ve bastonla mitinge katıldım. Ölünce emekli olmak istemiyoruz. Yarın gençlerin de başına gelecek, bu yüzden hep beraber haklarımız için ses çıkarmamız gerekiyor” diye konuştu.

Ankara’daki mitinge baston ve takma sakal ile katılan 50 yaşındaki Hüseyin Piyan, “Ölünce emekli olmak istemiyoruz” dedi.

‘TALEPLERİMİZİ SÖYLEYİNCE TUZU KURU DENİYOR’

52 yaşındaki Şerife Koç ise 30 yıldır çalıştığını ve hakkını kazanmasına rağmen emekli olamadığını ifade ederek, “Biz taleplerimizi söyleyince ‘bunların da tuzu kuru’ deniyor. Ben bir süre daha çalışabilirim ama yaşlanınca bir işin elinden tutamaz olacağız. Bizim hakkımızı versinler biz bu ülkeye onlardan daha iyi hizmet vermeye devam ederiz” diye konuştu.

ERDOĞAN’A İLETMEK İÇİN İMZA KAMPANYASI

Öte yandan EYT’liler emeklilik hakları için harekete geçilmesini ve düzenleme yapılmasını talep ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletmek üzere imza kampanyası başlattı. Yüzlerce kişi alanda dolaşan dilekçeyi imzaladı. Binin üzerindeki imzanın Cumhurbaşkanlığına iletileceği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmek üzere başlatılan imza kampanyasına çok sayıda kişi imza attı.

MANSUR YAVAŞ: SİGORTA PİRİMLERİNİZ YATIRILMAZSA ANKARA’DAKİLERİN PİRİMİNİ YATIRACAĞIZ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da EYT’lilerin Ankara’daki eylemine destek verdi. 31 Mart seçimleri öncesi EYT’lilerin sigorta primlerine ilişkin söz verdiğini hatırlatan Yavaş, “Seçim öncesi, EYT’lilerin herhangi bir mağduriyeti, Ankara Büyükşehir’den bir talebi olduğunda, nasıl 150 bin kişiye sosyal yardım yapıyorsak onlara da yardım etmek boynumuzun borcudur demiştik. Hala Belediye Meclisi’nde soru soruyorlar. Bu sorunun muhatabı Meclis’tir. Sizlere söz verip de bunu yapmayanlardır. 31. 12. 2019’dan itibaren sigorta primleriniz yatırılmazsa Ankara’da yaşayanların genel sağlık sigorta pirimini biz yatıracağız. Ayrıca gerek eğitim gerek başka konularda yardım isteyen olursa da kapımız sona kadar açık. TBMM inşallah bu sese kulak verir” diye konuştu.

ÇERKEZOĞLU: KİMSEDEN SADAKA İSTEMİYORUZ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Ankara’da düzenlenen EYT mitinginde konuşan isimler arasında yer aldı. Çerkezoğlu, “Bu topraklarda hak mücadelesi, eşitlik, adalet, demokrasi mücadelesi veriyoruz. Bu mücadele ülkemizin geleceğinin mücadelesidir. Bıkmadan usanmadan bu mücadeleyi birlikte büyütüyoruz. DİSK olarak ETT’liler ile omuz omuzayız. Emeklilik bir yük değil temel bir haktır. Hakkımız olanı istiyoruz, kimseden sadaka istemiyoruz. Devletin ve devleti yöneten hükümetlerin görevi ve sorumluluğudur. Ülkeyi yönetenleri EYT’liletin hakkını sağlamak adına adım atmaya çağırıyoruz. Emeklilik hakkımıza, kıdem tazminatına, çocuklarımızın geleceği için memleketimize sahip çıkacağız” dedi.



HALUK LEVENT EYT’LİLER İÇİN SAHNEDE

EYT’lilerin sosyal medyadaki talebine yanıt veren ve Ankara’daki mitinge katılan sanatçı Haluk Levent EYT’liler için şarkılarını seslendirdi. Levent, EYT’liler için “Elfida” ve “Anlasana” şarkılarını söyledi.

“Anlasana” şarkısının sözlerinde “Beni biraz anlasana” cümlesinin olduğunu hatırlatan Levent, “Bu şarkıdan sonra biz sahneden ineceğiz. Siz de taleplerinize devam edeceksiniz. Şarkıda beni biraz anlasana diyor. Ben de diyorum ki bu sorunlarınızı anlamayanlara bizi biraz anlasana diyebilirsiniz. Belki sesinizi duyarlar” diye konuştu. Levent’in şarkısına eşlik eden EYT’liler, “Ses ver bana” ve “Beni biraz anlasana” sloganları attı.
<< Önceki Haber EYT‘liler meydanda: Mezarda emeklilik istemiyoruz Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER