Facia "Geliyorum" demiş

Makine Mühendisleri Odası'nın İstanbul Esenyurt'ta 3 inşaat işçisinin öldüğü asansör faciasıyla ilgili incelemesinden çarpıcı sonuçlar çıktı.

Facia

Buna göre mühürlü binadaki asansörün bağlantı cıvataları bakımsız kaldı. Fren sistemi çalışmayınca asansör 19. kattan çakıldı.

İnşaat şirketini kayyım yönetiyor

Kayyım heyeti tarafından yönetilen şirketin lüks konut projesi şantiyesinde 1 Şubat'ta cephe asansörü 19'uncu kattan yere çakılmış, kazada Ağrı'dan İstanbul'a çalışmak için gelen Yasin Bakır (19), Osman Yardımcı (17) ve Şükrü Yaşar (21) hayatını kaybetmişti. 2014 yılının Ekim ayında Mecidiyeköy'de 10 işçinin öldüğü asansör kazasının ardından Esenyurt'taki facia, Makine Mühendisleri Odası'nı harekete geçirdi.


Yapılan inceleme sonucuna göre deliller, olayın kaza değil bir 'iş cinayeti' olduğunu ortaya çıkardı. Esenyurt'taki kazanın ihmal ve denetim eksikliğinden kaynaklandığını söyleyen Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkan Vekili Zafer Güzey'in tespitleri şöyle: "Asansörün 19-20 kat arasında bağlı olduğu iki cıvatadan birinin kırılması sonucu kaza meydana geldi. Üretici firmanın şartnamesine göre bağlantı elemanlarının her hafta kontrol edilmesi ve bakımının yapılması gerekiyordu. Oysa 2009'da monte edilen asansör uzun süre kullanılmadı. Kabin düşüşe geçtiğinde devreye girmesi gereken paraşüt fren sistemi çalışmadı. Kabindeki tüm güvenlik önlemleri bertaraf edilmişti. Güvenlik kapısı ve elektrik panosu çıkarılmıştı. Asansörün periyodik kontrolünün yapıldığına dair rapor ve kontrol etiketi de yoktu. Marka, model, kapasite bilgileri cihaz üzerinde bulunmuyordu."

Kazadan sonra firma yetkilileri asansörün aşırı yük sebebiyle düştüğünü savundu. Başkan Vekili Zafer Güzey, bu açıklamayı ‘çarpıtma' olarak niteledi. Güzey hiçbir asansörün aşırı yük sebebiyle düşmeyeceğini belirtti. 2 tonluk asansörlerin 20 kat daha fazla yüke dayanacak şekilde dizayn edildiğine dikkat çekti. Düşen asansörün içinde 5 çimento torbası gözlemlediklerini söyleyen Güzey'in hesaplamasına göre 2 ton kapasiteli asansörde 3 işçiyle beraber 500 kg yük vardı.

zaman


<< Önceki Haber Facia "Geliyorum" demiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER