Fakirlik hastalığı, hastalık fakirliği tetikliyor


Almanya'nın başkenti Berlin'de dün başlayan 'Fakirlik ve Sağlık' başlıklı kongre devam ediyor. Kongrede; özellikle evsizler, mülteciler ve Almanya'da resmi yollarla kalmayan göçmenlerin sağlık problemlerine nasıl yaklaşılması gerektiği ele alınıyor.

Kongrenin başladığı gün gerçekleştirilen basın toplantısında sosyal bakımdan dezavantajlı insanların kronik hastalıklara daha çok yakalandığı belirtildi. Robert Koch Enstitüsü'nden Thomas Lampert, sırt ve baş ağrıları, depresyon ve korku bozuklukların fakirlikten mustarip insanlarda çok daha yaygın bir şekilde görüldüğünü dile getirdi.

Lampert, özellikle işsizlerin, az kazananların ve çocuklarını yalnız başına yetiştirenlerin mustarip olduğunu ifade etti. Uzmana göre bu hastalıkların çoğalması ömrü de kısaltıyor. Bu kısalma erkeklerde 11, kadınlarda ise 8 yıl olarak hesaplanmış. Prof. Gerhard Trabert ise sadece fakirliğin hasta yapmadığını, hastalığın da fakir yaptığını söyledi ve özellikle kronik hastalıkların maddi anlamda zarar verdiğini dile getirdi. Trabert buna sebep olarak birçok insanın hastalık sigortasından yararlanamamasını gösterdi.

Uzmanlara göre bu gruba giren insanların sayısı 200 bini buluyor. Kongrenin merkezi konusunu önlem almayı sistematik hale getirecek bir kanun talebi oluşturdu. CİHAN
<< Önceki Haber Fakirlik hastalığı, hastalık fakirliği tetikliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER