'Fakirlik' kalp hastalığını tetikliyor!

Bursa Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala sosyo-ekonomik durumu düşük kişilerde kalp-damar hastalıklarının yüksek düzeyde görüldüğünü söyledi.

'Fakirlik' kalp hastalığını tetikliyor!

İş Sağlığı Komisyonu tarafından organize edilen 'İş Sağlığı Güvenliği Eğitim Programı' Uludağ Üniversitesi Rektörlük Binası A Salonu'nda yapıldı. İki gün süren eğitimlere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, akademik ve idari personel katıldı. Eğitimlerde katılımcılar iş güvenliği konusunda bilgilendirildi.


'5 TİP MESLEK HASTALIĞI VAR'

Program kapsamında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, meslek hastalıkları ve iş hijyeninin temel ilkeleri hakkında sunum yaptı. Pala, meslek hastalığı sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüme şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleri olarak tanımladı. Beş tip meslek hastalığı olduğunu söyleyen Pala, bunların kimyasal maddeler nedeniyle meydana gelen meslek hastalıkları, mesleki deri hastalıkları, pnömokonyozlar ve diğer mesleki solunum sistemi hastalıkları, mesleki bulaşıcı hastalıklar, fiziki etkenlerle olan meslek hastalıkları olduğunu vurguladı. 


YILDA 2 MİLYON KİŞİ İŞ KAZASINDA HAYATINI KAYBEDİYOR!

Dünyada her yıl 2 milyon kişinin işle ilgili kaza ve hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Prof. Pala, "Mesleki etkenler nedeniyle her gün yaklaşık 6 bin 300 kişi hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin neredeyse yüzde 87'sini işle ilgili hastalıklar oluşturuyor. Meslek hastalıkları ülkemizde kişinin hasta olmasının ardından tazminat, sakatlık, hastalanma erken emeklilik gibi süreçlerle değerlendirildiği için sıkıntılı bir kavram." dedi. 


"SOSYO-EKONOMİK SINIF, KALBİ YORUYOR"

Sosyal sınıflar ile kalp damar hastalıkları arasında bir ilişki olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Pala, "Sosyo-ekonomik durumu düşük kişilerde kalp damar hastalıkları çalışma ve yaşama koşullarına bağlı olarak daha yüksek düzeyde görülüyor ve daha yüksek düzeyde ölüme yol açıyor." şeklinde konuştu.


CİHAN
<< Önceki Haber 'Fakirlik' kalp hastalığını tetikliyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER