Fakülte, sınavsız üniversite skandalını itiraf etti!

İstanbul Üniversitesi’nde şartları taşımadıkları halde sınavsız lisans programlarına kaydedilen öğrencilerle ilgili şok bir gelişme yaşandı.

Fakülte, sınavsız üniversite skandalını itiraf etti!

Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi yaptığı açıklamayla usulsüzlüğü teyit etti. Toplamda 215 öğrencinin usul ve belge hatası nedeniyle kayıtlarının yenilenmediği itiraf edildi

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde (AUZEF) usulsüz öğrenci alımına ilişkin tartışmalar sürerken yetkililerden itiraf gibi açıklama geldi. Fakülteye kabul edilen önlisans öğrenci sayısının 450 değil 513 olduğu belirtildi.

Usul ve belge hatası yapan 9 kişinin kaydı başlangıçta, 215 kişinin de ikinci dönem kayıtlarının yenilenmediği açıklandı. Duyuruda önlisans öğrencilerinin usulsüz şekilde 4 yıllık lisans bölümlerine alınmalarına YÖK’ün Açıköğretim Yönetmeliği gerekçe gösterildi. Ancak Yönetmeliğin ilgili maddesi fakülteye kaydedilen önlisans öğrencilerini kapsamadığı gibi, fakültenin 2014-2015 kayıt kılavuzunda da 4 yıllık bölümlere girebilmede lisans öğrenci ya da lisans mezunu olma şartının koşulduğu görüldü. Sadece 4 yıllık lisans öğrencileri ve lisans mezunlarının sınavsız kabul edilebileceği bölümlere, çoğu iktidar partisine yakın isimlerin yakınlarından oluşan önlisans mezunlarının sınavsız alınması tartışmalara neden oldu.

450 DEĞİL 513 ÖĞRENCİ

Eğitimcilerin ve siyasilerin tepkisini çeken usulsüzlüğe AUZEF’den gelen açıklama BUGÜN’ün haberini teyit etti. BUGÜN’ün haberinde 450 kadar öğrencinin usulsüz kayıt yaptırıldığı aktarılırken, AUZEF’in açıklamasında 21 bin 295 ikinci diploma öğrencisinden 513’ünün önlisans öğrencisi olduğu kaydedildi.

Kayıt işlemlerinin otomasyon üzerinden yapılmakta olduğu belirtilen açıklamada, öğrencilerin belgelerini daha sonradan posta ile gönderdiği belirtildi.

İKİNCİ DÖNEM KAYIT YENİLENMEDİ

Habere konu olan 513 öğrencinin dosyasının incelendiği ve usul ve belge hatası yaptığı tespit edilen 9 kişinin ikinci diploma kayıtlarının başlangıçta silindiği vurgulandı. Açıklamada “Bu kişilerden 215 kişinin ikinci dönem kayıtları yenilenmemiştir” denildi. Şartları taşımadığı halde siyasi torpille sınavsız kayıt yaptıran öğrencilerin ilişiklerinin kesilip kesilmediğine ilişkin bir bilgi verilmedi.  (BUGÜN)

KILAVUZUNA BİLE UYMADI

AUZEF’in açıklamasında öğrencilerin usulsüz şekilde kaydedilmesine Yüksek Öğretim Kurulu’nun 19 Şubat 2002 tarihli “Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” gerekçe gösteriliyor. Açıköğretim yönetmeliğinin 7. maddesinde önlisans öğrencilerinin başvurmak istedikleri bölümlere alınmaları için yapılacak sınav ve puanlamanın detayları anlatılırken, 10. maddesi önlisans öğrencilerinin açıköğretim lisans programlarına sınavsız nasıl geçiş yapılabileceğini belirliyor.

KENDİ ALANINI SEÇERSE...

Yönetmeliğin 10, maddesinde meslek yüksekokulu mezunları ile açıköğretim önlisans programlarından mezun olanların, kendi alanlarındaki kontenjan sınırlaması olmayan açıköğretim lisans programlarına devam etmek istemeleri halinde sınav şartının aranmayacağı belirtiliyor. Bu adayların kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkı elde edeceği kaydediliyor.

Ancak AUZEF’in usulsüz uygulamasının YÖK’ün belirttiği sınavsız geçiş şartlarıyla ilgisinin olmadığına dikkat çekiliyor. YÖK’ün sınavsız 4 yıllık üniversite hakkından yönetmelik maddesinde net bir şekilde vurgulandığı gibi önlisans öğrencileri ve mezunları ancak kendi bölümlerinde bir lisans bölümüne kayıt yaptırdıklarında yararlanabiliyor. Oysa AUZEF’in önlisans mezunu öğrencileri kendi alanları dışında bölümlere yerleştirildiği görülüyor.

ALTI LİSANS BÖLÜMÜ

Üstelik AUZEF’in 2014-2015 dönemi İkinci Diploma Kayıt Kılavuzu’nda 6 lisans programına ancak lisans öğrencisi ya da mezunu olabilenlerin başvurabileceği şart koşulmuş. Fakülte kendi kılavuzundaki bu şarta rağmen yüzlerce önlisans öğrencisini hakları olmadığı halde 4 yıllık lisans bölümlerine almış. Öğrencilerin lisans eğitimi veren Coğrafya, Felsefe, İktisat, İşletme, Sosyoloji ve Tarih bölümlerin usulsüz şekilde kaydedildiği ortaya çıktı.

İŞTE USULSÜZ KAYITLARDAN BAZILARI

*AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun yeğeni Ufkay Reis, Tarım Makineleri’nden Tarih’e.

*AK Parti Kadın Kolları MKYK üyesi Nurcan Ünsal’ın yakını Emine Uygur, Mimari Dekoratif Sanatlar’dan Sosyoloji’ye.  l AK Parti İstanbul İl Yönetiminden Öztürk Oran’ın kardeşi Tacettin Oran, Makine Resim ve Konstrüksiyon’dan İşletme’ye.

*AK Parti Elazığ İl yönetiminden Mehmet Kutlu’nun yeğeni Ahmet Kutlu, Optisyenlik’ten, İşletme’ye. l AK Parti Silvan İlçe Yönetim kurulu üyesi M. Zeki Yaşa’nın yeğeni Selman Bodakçi, Bahçe Bitkileri’nden Sosyoloji’ye. l AK Parti Fatih ilçe yönetiminden Barış Boyacı’nın yeğeni Ömer Biricik, Adalet’ten İşletme’ye.

*AK Parti İskilip İlçe Teşkilat Başkanı Ali Koçkaya’nın kuzeni M.Ali Çetinkale,  Radyoterapi’den İşletme’ye. l AK Parti Zonguldak Eski Milletvekili Polat Türkmen’in yakını Murat Özdağ, İnşaat Teknolojisi İşletme’ye.
<< Önceki Haber Fakülte, sınavsız üniversite skandalını itiraf etti! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER