Fas, Batı Sahra’da Egemen Oldu: Cezayir Diplomatik Yenilgiyle Karşı Karşıya
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Kasım 6 2025
Samanyoluhaber.com yazarlarından Türkmen Terzi, Kuzey Afrika'da Fas ve Cezayir arasında yaşanan sıcak gelişmeleri köşesine taşıdı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 31 Ekim 2025’te yaptığı oylamada Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini ve özerklik planını destekleyen 2797 sayılı kararı kabul ederek, Kuzey Afrika’da yeni bir dönemin başlangıcını ilan etti.
Oylamada Rusya, Çin ve Pakistan çekimser kalırken, Polisario Cephesi’nin başlıca destekçisi Cezayir oturuma katılmadı. Bu karar, yarım asırdır süregelen statü tartışmalarında Rabat lehine tarihi bir diplomatik zafer anlamına geliyor.
1973’te silahlı direniş hareketi olarak kurulan Polisario Cephesi, 1976’da “Batı Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti”nin bağımsızlığını ilan etmişti. Yaklaşık bir asır süren İspanyol sömürge yönetimi, 1975 Madrid Antlaşması ile sona ermiş; ardından Fas kuzeyden ilerleyerek toprakların üçte ikisini, Moritanya ise güneyde kalan kısmını kendi topraklarına katmıştı.
BMGK kararıyla birlikte, Polisario’nun 50 yıllık bağımsızlık mücadelesi fiilen sona ermiş oldu. Örgüt üyelerinin büyük kısmı farklı ülkelerde yaşadığından, sahadaki askeri-siyasi varlığın çekilmesi sorunu da çok karışık değil. Çünkü örgütün merkezi Cezayir sınırları içinde.
Aynı oturumda BMGK, Batı Sahra’daki BM Barış Gücü Misyonu’nun (MINURSO) görev süresini de 31 Ekim 2026’ya kadar bir yıl uzattı.
Kararın ardından ulusa seslenen Kral VI. Muhammed, “Fas, elli yıllık fedakârlığın ardından Sahra’nın Fas kimliğini pekiştirme sürecinde yeni bir sayfa açıyor,” dedi.
Kral, 31 Ekim 2025’in ülke tarihinde bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, “Artık 31 Ekim öncesi ve sonrası diye iki ayrı dönemden söz edebiliriz. Tangier’den Lagouira’ya kadar birleşmiş bir Fas zamanı gelmiştir,” ifadelerini kullandı.
Fas Kralı VI. Muhammed’e göre bu karar, dünya ülkelerinin üçte ikisinin Fa
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa Güngör'ün Türkiye'ye iade riski var!2.Meriç'te Erdoğan'la aynı safta yer tutan Özgür Özel'e tepkiler büyüyor3.17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati dikkat çekti: İşte o saat!4.AİHM kararlarına rağmen hukuksuz operasyonlar sürüyor: 1601 kişi daha tutuklandı5.Duygulara köprü kurmak

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







