Fatura halka kesiliyor

TETAŞ, dağıtım şirketlerine sattığı elektrik fiyatını son 5 yılın en düşük seviyesine çekmesine rağmen bu indirim vatandaşa yansıtılmıyor. Elektrik Mühendisleri Odası, hükümetin TETAŞ üzerinden yandaş dağıtım şirketlerini finanse ettiğini açıkladı

Elektrik faturalarının niye kabardığı belli oldu

Video: Arşiv

Dağıtım şirketlerinin sosyal yardım, mahkeme masrafları, reklam, danışmanlık gibi elektrik hizmetiyle ilgisi olmayan giderlerini faturalara yansıtan iktidar, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt (TETAŞ) üzerinden şirketlerin pahalı elektrik satışını sübvanse ediyor. 

YANDAŞA KAYNAK AKTARIYOR

Elektrik Mühendisleri Odası'ndan (EMO) yapılan açıklamaya göre, 1 Temmuz 2016'da yürürlüğe konulan yeni tarifeyle kamu şirketi TETAŞ`ın, indirimleri tüketiciye yansıtılmadı. “AKP, yandaş elektrik dağıtım şirketlerine kaynak aktarımı için her yolu deniyor” denilen açıklamada, iktidarın en son Ocak 2016`da yüzde 10,4 zam yaparak dağıtım şirketlerini rahatlattığı vurgulandı.  

FAHİŞ KAR EDİYORLAR

TETAŞ, bu yılbaşında 17,75 kuruşa yükselttiği fiyatını Nisan ayında 16,35 kuruşa indirirdi. 1 Temmuz 2016 tarifesinde 14,80 kuruşa kadar düşürdü. TETAŞ`ın 1 Temmuz`da açıkladığı bu fiyat, Temmuz 2011`den beri uygulanan en düşük satış fiyatını oluşturuyor. Ancak TETAŞ'ın indirimleri tüketiciye yansımıyor ve dağıtım şirket- leri fahiş kar elde ediyor. 

İLETİM SİSTEMİ ALARM VERİYOR

EMO açıklamasında, Türkiye'deki elektrik iletim sisteminin alarm verdiği vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi: “Acil yatırım ihtiyacı olan iletim sistemi üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. 31 Mart 2015'te tüm ülkeyi karanlıkta bırakan AKP`nin izlediği serbest piyasacı politikalar arz güvenliğini sağlamıyor. Kamu kaynakları ulufe gibi dağıtılarak yatırım yapılmış olması, arz güvenliğine yetmiyor, ülkenin iletim sistemi alarm vermektedir.”

<< Önceki Haber Fatura halka kesiliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER