Faust, 24 yıl aradan sonra Süreyya Operası'nda sahne aldı


Alman yazar J. W. Goethe'nin aynı adlı eserinden Fransız besteci Charles Gounod'nun bestelediği 'Faust' operası, 24 yıl aradan sonra Süreyya Opera Sahnesi'nde seyirciyle buluştu. İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından hazırlanan, geniş kadrosu, kostümleri, dekor tasarımı ve orkestra müziğiyle dikkat çeken Faust operası, gece sonunda dakikalarca ayakta alkışlandı.

Fransız operasının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen ve son olarak 1992-93 yıllarında İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde sahnelenen Faust; 24 yıl aradan sonra Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi'nde seyirci karşısına çıktı. Recep Ayyılmaz'ın sahneye koyduğu eserin orkestra şefi Roberto Gianola. Koroyu ise Marco Morrone hazırladı. Koreografisi Beyhan Murphy'e ait eserin dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Gizem Betil, ışık tasarımı Yakup Çartık'a ait.

Eserde Faust rolünü Erdem Erdoğan ve Hüseyin Likos, Méphistophélès rolünü Zafer Erdaş, Tuncay Kurtoğlu ve Gökhan Ürben, Marguerite rolünü Ayten Telek, Gülbin Günay, Valentin rolünü Caner Akgün, Alper Göçeri, Siébel rolünü Özge Belen ve Deniz Erdoğan Likos, Wagner rolünü Utku Bayburt ve Bahadır Noyan Coşgun ve Marthe rolünü Neslişah Pekin,Nursel Dinler dönüşümlü olarak üstleniyor.

Geniş kadrosu, kostümleri, dekor tasarımı ve orkestra müziğiyle konuklarına unutulmaz bir gece yaşatan Faust operası, program sonunda uzun süre ayakta alkışlandı.

KONU
İhtiyar Doktor Faust, kasvetli, karanlık odasında gençliğinin özlemini duymaktadır. Dua da etse derdine çare bulacağından emin değildir. Bu nedenle şeytanı çağırmaya karar verir. Şeytan Méphistophélès yüzünde alaycı gülümseyişiyle gelir ve Faust'a ne istediğini sorar: "Para mı, ün mü?" Yaşlı doctor Faust ise hiç birini istemez, o sadece gençliğini arzulamaktadır.

Şeytan ona gençliğini verecektir ancak buna karşılık ondan ruhunu ister. Ve Méphistophélès kozunu oynar. Aniden güzel bir kız hayali belirir, bu Marguerite'dir. Marguerite'i gören Faust heyecanla pazarlığı kabul eder. Böylece olaylar gelişir ve Faust genç bir delikanlı olarak kaderini Şeytan Méphistophélès'in ellerine bırakır. Sürükleyici konusu ve dramatik yapısı ile eser, seyircinin beğenisine sunuluyor.

Faust, Süreyya Operası'nda Şubat ve Mart'ta temsil edilecek tarih ve saatleri şöyle:

16 Şubat Salı 20.00
17 Şubat Çarşamba 20.00
18 Şubat Perşembe 20.00
20 Şubat Cumartesi 20.00
25 Mart Cuma 20.00
26 Mart Cumartesi 16.00
29 Mart Salı 20.00 CİHAN
<< Önceki Haber Faust, 24 yıl aradan sonra Süreyya Operası'nda sahne aldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER