'FED'den sürpriz beklenmiyor'


XTB Forex Araştırma Müdürü Arzu Toktay, Amerikan Merkez Bankası'nın (Federal Reserve System-FED) Mart ayı toplantısından sürpriz bir karar beklenmediğini belirtti.


Toktay, şunları kaydetti:

"FED'in karar alma sürecini pozitif etkileyecek gelişmeler istihdam piyasası ve enflasyonda göreceli iyileşme olarak özetlenebilir. FED'in faiz artırım beklentisinin fiyatlandığı piyasada (FED funds rate) faiz artırım ihtimali nerede ise, yüzde 5'lerden yüzde 53,8'e yükseldi. Aralık ayı faiz artırım kararı ardından ekonomistlerin görüşü birbirinden oldukça farklıydı. Başlangıçta seri faiz artırım sürecinden bahsedilirken, Çin ve küresel ekonomik koşullarda bozulma piyasayı 2016 senesinde en fazla iki faiz artırımı yapılır noktasına getirdi.

Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank-ECB) son genişlemeci kararları ile ciddi ayrışma ve faiz oranı farkında dolar lehine genişleme, Amerikan ihracat rakamlarına olumsuz yansır. Ayrıca 'joker kart' Çin ve gelişen ülke ekonomilerine ilişkin endişeler halen risk teşkil ediyor. Finansal piyasalarda Ocak ayında olduğu gibi dalgalanma, FED'i koşulları tekrar gözden geçirmeye itebilir.

Mart ayı FED toplantısında büyüme ve enflasyon tahminlerinde revizyon dahil olmak üzere sürpriz bir karar beklenmiyor. Ancak açıklamalarda küresel finansal ve ekonomik koşullar ibaresi yer alacak mı? Güçlü istihdam rakamlarına karşı yavaşlayan büyümeye vurgu yapılacak mı? Piyasa satır aralarından özellikle bu sorulara cevap bulmaya çalışacak. Merkez Bankaları'nın 'negative faiz' yarışı ve kırılgan finansal koşullar FED'in elini zayıflatıyor. Dolayısı ile açıklamaların ılımlı bir tonda ve piyasa dostu olacağı görüşüne katılıyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber 'FED'den sürpriz beklenmiyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER