Federal İş Ajansı: İş gücü piyasası, 350 bin mülteciyi istihdam edebilir


Federal İş Ajansı'na (BA) göre, Alman iş gücü piyasası yüksek sayıda mülteciyi istihdam etme gücüne sahip. Die Welt gazetesine konuşan BA Yönetim Kurulu Üyesi Detlef Scheele, "Alman iş gücü piyasası yıllık 350 bin mülteciye iş imkanı sunabilir. Çünkü her sene yaklaşık 700 bin yeni iş yeri oluşturuluyor." ifadelerini kullandı. Bu durumun işsiz Almanlarla herhangi bir rekabet oluşturmayacağını belirten Scheele, mültecilerden oluşan iş gücü grubunun rekabet için çok küçük olduğunu dile getirdi.

Geçen sene Almanya'ya, başta Suriye olmak üzere savaşın yaşandığı Ortadoğu ülkelerinden yaklaşık 1 milyon 100 bin sığınmacı geldi. Federal İş Ajansı'na göre bu sene içerisinde yaklaşık 350 bin resmi olarak kabul edilen sığınmacı meslek eğitimi veya iş yerleri aramaya başlayacak. Buna rağmen Scheele, ülkeye akın eden mültecilerin Almanya'nın nitelikli iş gücü eksikliğini kısa vadede çözemeyeceğini belirtti. "İş gücü piyasasına entegre olmak uzun bir süreçtir." diyen BA Yönetim Kurulu Üyesi Scheele, "Ülkeye gelen herkes iş bulamayabilir, ancak çoğu bulur. Tahminlerimize göre, mültecilerin yüzde 10'u bir sene sonra, yüzde 50'si beş sene sonra, yüzde 75'i ise 12 veya 13 yıl sonra iş bulabilecek." şeklinde konuştu.

Özellikle, 40 yaşını geçmiş mültecilerin çalışma imkanlarının daha düşük olduğunu kaydeden Scheele, "Bir çocuk veya genci Alman eğitim sistemine hızlı bir şekilde uyum sağlatabilirsek, daha sonra bu kalifiye eksikliğine önemli ölçüde katkı sağlayacak." dedi.

Eritre vatandaşlarının en kötü, Suriyelilerin ise en iyi eğitime sahip olduğunu dile getiren Scheele, Almanya'daki dual eğitim sisteminin hiçbir yerde mevcut olmadığını, dolayısıyla mültecilerin eğitim geçmişini tek tek inceleyeceklerini söyledi. Mültecilerin dil veya meslek gibi eğitim için ise paranın sıkıntı olmayacağını sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Federal İş Ajansı: İş gücü piyasası, 350 bin mülteciyi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER