Fethullah Gülen'nin avukatından duruşmada çarpıcı açıklama

Tahşiyecilere kumpas kurulduğu iddiasıyla açılan davada sanık olarak gösterilen Fethullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, duruşmada müvekkili hakkında 2000 yılında DGM savcılığı tarafından hazırlanan iddianame ile bu dosyanın iddianamesini karşılaştırarak AİHM kararlarına göre aynı olgu ve olaylarla ilgili ikinci bir dava açılamayacağını söyledi.

Fethullah Gülen'nin avukatından duruşmada çarpıcı açıklama

Suçlamaların birebir aynı olduğunu belirten Nurullah Albayrak, AİHM kararlarına göre aynı olgu ve olaylarla ilgili ikinci bir dava açılamayacağını söyledi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada reddi hakim talebi nedeniyle sadece avukatların tahliye ilişkin talepleri alındı. Avukatlardan önce görüşü sorulan duruşma savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi.

Fethullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkilinin 2015 yılında dünyanın sayılı barış ödüllerinden Gandhi Barış Ödülü'nü aldığını hatırlattı. Albayrak müvekkilinin bugün ise silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekle yargılandığını ifade etti. Bunu kendilerinin irdeleyeceğini kaydeden Nurullah Albayrak, mahkeme heyetinden de bu durumu irdelemelerini istedi.

Müvekkilinin sohbetiyle talimat verdiğinin iddia edildiğini anlatan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sohbetinden kim nasıl talimat almış anlamıyorum. Defalarca dinledim bir talimat bulamadım. Bu tespiti yapan, muhtemelen polis, muhakkak özel olarak muhafaza edilmelidir. AİHM kararlarına göre bir suçtan iki kere yargılanılmaz diyor. Bu dava 2000 yılında Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) açılan dava ile birebir aynıdır."

İki iddianameden de müvekkili hakkındaki suçlamaları okuyan Albayrak, müvekkilinin 2008'de beraat ettiği suçlamalarla bugün tekrar yargılandığını hatırlattı. Nurullah Albayrak, "Hukuken soruşturma dahi açılması doğru değil. Savcının idianamede ortaya attığı iddialar daha detaylı ve sistemli şekilde beraat ettiği davada yer alıyordu. Hepsinden beraat etti ve karar onandı. Aynı suçlamalar yeni bir soruşturmaya konu olamaz. Öyle bir iddianame ile karşı karşıyayız ki savcı, bu hususlar (delillendirme) aşağıda açıklanacak deniyor, altta ise yukarıda ele aldık deniyor. Böyle bir iddianame." diye konuştu.

'Soruşturma başlatılması talimatı için sohbet, köşe yazısı ve daha da masraflı olan dizi mi çekilmesi gerekiyor?' diye soran Albayrak, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraat kararı verdiği dosyanın istenmesini talep etti.

Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında verilen tutuklama kararını geçtiğini, soruşturma başlatılması ya da dava açılmasının doğru olmadığını vurguladı. Albayrak, müvekkili hakkındaki tutuklama kararının kaldırılmasını istedi.

Gülen'in avukatlarından Tahir Yamakoğlu da sık sık yurt dışına çıktığını kaydetti. Dünyada Müslümanların terörist olarak görüldüğüne işaret eden Yamakoğlu, Gülen ve cemaatine yönelik ise olumlu bir bakış açısı bulunduğunu vurguladı. Tahir Yamakoğlu, müvekkili ve sevenlerinin terörist gibi gösterilmeye çalışılmasıyla 'tüm Müslümanlar terörist' denilmiş gibi olacağını ifade etti.

KARACA'NIN AVUKATI YAZGAN: BUGÜNE KADAR VERİLEN BÜTÜN KARARLAR GEÇERSİZ

Gazeteci Hidayet Karaca'nın avukatlarından Aynur Tuncer Yazgan ise sanıklar hakkında bugüne kadar verilen bütün kararların gerekçesiz olduğunu ifade etti. Bu durumun Ceza Muhakemesi Kanunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ortaya koyduğu standartlara açıkça aykırı olduğunun altını çizdi. Mahkemenin verdiği tutukluluk kararlarının da hukuki ve fiili hiçbir neden içermediğini kaydetti. Türkiye'nin gerekçesiz karar sebebiyle AİHM tarafından mahkum edildiğini hatırlatan Yazgan, bundan sonraki verilecek kararlarda bu hususa dikkat edilmesini talep etti. Yazgan ayrıca Karaca'nın tutukluluğuna ilişkin iddianamede taraflarca yalanlanmış yasa dışı bir ses kaydının yer aldığını ve bu kaydın delil olamayacağı yönünde çok sayıda Yargıtay kararı olduğunu vurguladı.

Karaca'nın avukatlarından Fikret Duran, tutuklama kararını veren ve her ay yapılan tutukluluk incelemelerinde bu kararını tekrarlayan sulh ceza hakimlikleriyle Ortaçağ'daki Engizisyon mahkemelerinin uygulamalarını karşılaştırdı. Duran, sulh ceza hakimlikleri ile Engizisyon mahkemelerinin birebir aynı olduğunu savundu.

Duran, savcının iddianamede Karaca'nın talimat aldığı bir telefon görüşmesinin sinyal kaydından bahsettiğini aktardı. Fikret Duran, mahkemeye sunduğu raporla Karaca'nın o dakikalarda ameliyatta olduğunu belirtti.

Karaca'nın avukatlarından Doğan Akkurt, iddianamede mağdur olarak yer alanların Karaca hakkında şikayetçi olmadığını ama buna rağmen dava açıldığını kaydetti. Savcının iddianamede, Şefkat Tepe dizisinin bir sahnesinde geçen 'tırlatmak' kelimesinde yer alan 'tır' hecesinden yola çıkarak MİT TIR'larının durdurulması talimatı verildiğini öne sürdüğüne dikkat çekti. Akkurt, 'Bu şizofrenidir' dedi.

Tutuklu Emniyet Müdürü Ahmet Öztürk'ün avukatı Turgay Demirci, müvekkilinin önce doğmamış bebeğini ardından ise eşini kaybettiğini hatırlattı. Tutuklanmasıyla geride 7 yaşında bir öksüz bıraktığını anlattı. 'Hukuk her şeyden önce insan içindir' diyen Demirci, müvekkilinin daha önce gözaltına alındıktan sonra serbest kaldığını ancak kaçmadığını hatırlattı. Hakkında tekrar gözaltı kararı verildikten sonra da yine kendisi gelerek emniyete teslim olduğunu ifade eden Demirci, "Müvekkilimin tutukluluğuna gerekçe yapılan kaçma şüphesinin ayakları yere basmıyor." dedi. Demirci, Öztürk'ün tutuksuz yargılanmasını istedi.

Avukat Ömer Turanlı da yıllarını terörle mücadeleye adamış emniyet mensuplarının terör suçlamasıyla yargılanmasına tepki gösterdi. Turanlı, müvekkillerinden Emniyet Müdürü Ertan Erçıktı'nın canlı bombayı üzerine atlayarak etkisiz hale getirdiğini ancak şimdi terörle suçlandığına dikkat çekti. "Terörü değil emniyetin terör hafızasını yargılıyorsunuz" diyen Turanlı, delil olmaksızın insanların bir yılı aşkın süredir tutuklu olduğunu kaydetti. Tutukluluk tedbirinin cezaya dönüştüğünü belirten Turanlı, "Tutukluluk yargının sopası olmasın" diye konuştu. Turanlı, müvekkilleri hakkında tahliye talebinde bulundu.

Taleplerin ardından mahkeme, ara kararlarını açıklamak için duruşmaya ara verdi.
<< Önceki Haber Fethullah Gülen'nin avukatından duruşmada çarpıcı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER