Feyzioğlu: Toplumun yarısı yargı ve yürütmede yolsuzluğu 'kanıksamış'

Feyzioğlu: Toplumun yarısı yargı ve yürütmede yolsuzluğu 'kanıksamış'

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, 102 ülkeyi kapsayan uluslar arası bir araştırmada, Türkiye'nin vatandaşların adalet sistemine olan inanç sorgulamasında 80'inci sırada yer aldığını söyledi. Yargıda ve yürütmede yolsuzluğun olup olmadığına dair soruya her iki vatandaştan birisinin 'evet vardır' diye cevap verdiğini kaydeden Feyzioğlu, "Yolsuzluk maalesef kanıksanmış." dedi.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Özgürlük için Basın Projesi II. Ulusal Konferansı'na katılarak bir konuşma gerçekleştirdi. Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği'nin de katkılarıyla hazırlanmış olan bir araştırmadan çarpıcı başlıklar sundu. Dünyanın 102 ülkesinde derinlemesine araştırmalarla yürüyen Dünya Adalet Projesi'nin (World Justice Project) son verilerini paylaşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı, şunları kaydetti: "Dünya Adalet Projesi'nin açık şeffaf toplum, mahkemelere güven, adalet sistemine inanç anlamında yaptığı sıralamada Türkiye, Doğu Avrupa ve merkezi Asya'daki 13 ülkeden 12'inci. Tüm dünyada yani 102 ülkede ise maalesef 80'inci oldu. Türkiye'nin altında kalan ülkeler gerçekten seyahat ederken 1 değil 10 kez düşünüp sonra vazgeçeceğiniz ülkeler. Daha somut rakamlar söyleyeceğim. 'Yargıda yolsuzluk var mıdır' sorusuna yüzde 48 insanımız 'evet vardır' demiş. Bu büyük bir rakamdır. Yüzde 5 bile büyüktür, yüzde 1 bile büyüktür. Yüzdelere yansımayacak oranlar çıkması gerekir."

'YOLSUZLUK MAALESEF KANIKSANMIŞ'

'Yürütmede yolsuzluk var mı' sorusuna ise vatandaşların yüzde 50'sinin 'evet' dediğini kaydeden Feyzioğlu, "Yolsuzluk maalesef kanıksanmış. 'Yürütmenin yargı üzerinde kabul edilemeyecek etkisi var mıdır?' sorusuna yüzde 86 'evet var' demiş" diye konuştu. Vatandaşın olan bitenden haberdar olmadığı gibi ya da umursamadığı gibi bir sonuca varılmaması gerektiğini kaydeden Feyzioğlu, "Bu kadar çarpık rakamlarla 'niçin hala bir düzelme, bir iyileştirme çabası gerçekleşmiyor' diye sorgulamak lazımdır. Vatandaşımızın bunları umursamadığını söylemek yanlış bir çıkarımdır. Umursamasına rağmen niçin çaresiz bırakıldığını sorgulamak ise herhalde çıkışın doğru sorusu olacaktır." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Feyzioğlu: Toplumun yarısı yargı ve yürütmede yolsuzluğu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER