Feza medya çalışanlarına darbeden beraat

Ağırlıklı olarak Zaman Gazetesi yazar ve çalışanlarıyla Feza Gazetecilik bünyesindeki diğer yayın organlarının mensuplarının yargılandığı davadan ayrılan 20 kişinin davasının 4. duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

SHABER3.COM

Son savunmalardan sonra mahkeme kararları açıkladı. Mahkeme tüm sanıkların”darbeye teşebbüs” suçlamalarından beraatine hükmetti.

Mahkeme Zafer Özsoy, Hüseyin Belli, Onur Kutlu, İsmail Küçük ve Ali Hüseyin Çelebi’nin “örgüt üyeliği” suçlamasından da beraatine ve Zafer Özsoy’un tahliyesine hükmetti.

Mahkeme Şeref Yılmaz, Osman Nuri Öztürk ve Süleyman Sargın’ın dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

Mahkemede Hüseyin Turan 4 yıl 12 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Turan’ın tahliyesine karar verdi.

Mahkeme Murat Avcıoğlu’na 3 yıl 1 ay 15 gün; Cuma Kaya ve Alaattin Güner’e 4 yıl 12’şer ay hapis cezası verildi. Mahkeme Avcıoğlu, Kaya ve Güner’in tahliyesine hükmetti.

Mahkeme Osman Nuri Arslan, Ahmet İrem ve Yüksel Durgut hakkında 7 yıl 6’şar ay hapis cezası ve adli kontrolün devamına karar verildi.

Hakan Taşdelen, Ahmet Metin Sekizkardeş ve Faruk Akkan hakkında 9 yıl hapis cezası ve tutukluluk hallerine devam kararı verildi.

***

Bugünkü duruşma eski Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Faruk Akkan’ın savunmasıyla başladı:

“Savunmamın başında her zaman demokrasiden yana olduğumu belirtmek isterim.Cihan Haber Ajansı’nda 2015 sonuna kadar çalıştım. Bugüne kadar yazdığım hiçbir haber dava konusu olmadı. İngilizce, Rusça ve biraz Arapça biliyor olmam nedeniyle Cihan Haber Ajansı’nda müdürlük teklif edildi, kabul ettim. Cihan Haber Ajansı’nda sadece 3 ay yöneticilik yaptım. Kurumda çalışan ve fetö soruşturmalarına tabi olmayan arkadaşlarımdan hiçbir farkım yok. 15 Temmuz’dan önce böyle bir terör örgütü olduğuna dair bilgim yoktu. Sadece profesyonel olarak gazetecilik yaptım, ekmek paramı kazandım.

“Benim fetö olarak adlandırılan yapıyla bağlantım olsaydı diğerleri gibi kaçardım. Polis eve gelince aileme “korkmayın, suçsuzum, akşama dönerim” dedim. Muvazaalı satış işlemi suçlamalarıyla ilgili şunu söylemek isterim; işlemlerin hiçbirinde benim imzam yoktur. Yargıtay kararlarına göre örgüt üyeliğiyle suçlanabilmek için suçlamanın somut delillerle ispatlanması gerekir. Benim gazetecilik dışında bir faaliyetim olmamıştır. Bu süreçte psikolojim tamamen bozuldu. Memurlar yönlendirmeden yürüyemiyorum.”

Akkan savunmasının sonunda, “Savcı Anayasa’yı ihlal suçlamasından beraatimi istedi. Ben de sayın mahkemeden örgüt üyeliği suçlamasından beraatime karar vermesini istiyorum.” dedi.

Duruşmada Hâkim Akkan’a Kakao isimli mesajlaşma programını kullanıp kullanmadığını sordu. Akkan ise “Kesinlikle kullanmadım.” cevabını verdi.

Akkan savunmasından sonra  Hakan Taşdelen konuştu: “ByLock kullanmadım. Mütalaa verilmiş olsa da bu konuda bilirkişi talebimi yineliyorum. Emniyet’ten gelen iki yazı var, birinde ByLock olduğu birinde olmadığı söyleniyor. Mütalaada neden ByLock olduğuna dair yazıya itibar edildi de diğerine edilmedi?” dedi.

***

Ana davadaki son duruşmada savcılık mütalasında sonra Feza Gazetecilik bünyesinde yer alan Osman Nuri Arslan, Şeref Yılmaz, Faruk Akkan, Hakan Taşdelen, Murat Avcıoğlu, Zafer Özsoy, Cuma Kaya, Hüseyin Turan, Ahmet Metin Sekizkardeş, Alaatin Güner, Osman Nuri Öztürk, Süleyman Sargın, Ali Hüseyin Çelebi, İsmail Küçük, Onur Kutlu, Hüseyin Belli, Yüksel Durgut ve Ahmet İrem’in dosyaları ayrılmıştı. Kararı veren mahkeme heyeti, duruşmanın da 27 Nisan’da Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda yapılmasını kararlaştırmıştı.

***

11 GAZETECİNİN DAVASI 10 MAYIS’DA YAPILACAK

Son duruşmada ise kapatılan Zaman Gazetesi çalışanları ve yazarları olan gazeteciler Ali Bulaç, İbrahim Karayeğen, Mümtazer Türköne, Şahin Alpay, Mehmet Özdemir, Mustafa Ünal, Ahmet Turan Alkan, Nuriye Ural, İhsan Duran Dağı, Lalezar Sarıibrahimoğlu ve Orhan Kemal Cengiz’in bu dosya üzerinden yargılanmalarının devamına hükmedilmişti. Mahkeme heyeti, duruşmanın da 10 Mayıs’ta Çağlayan’da yapılmasına karar vermişti.

Şahin Alpay’a “konutu terk etmemek” şeklinde uygulanan adli kontrol uygulamasının kaldırılması talebini de reddeden mahkeme, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için sanıklara süre vermişti.

***

SAVCILIK MÜTAALASI

Davanın son duruşmasında savcı mütalaasını açıklamıştı. Mütalaada, kapatılan Zaman Gazetesi yazarları Ali Bulaç, Mümtazer Türköne ve Şahin Alpay’ın “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, “örgüt üyeliği” suçundan ise 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapisleri talep edildi. Savcı Alpay için tekrar tutuklama talep etti.

Üçüncü duruşmasında savcının esas hakkında mütalaası şöyle;

“Ali Bulaç toplumu darbeye hazırlayan yazıları örgüt lideri talimatıyla yazmıştır. Ali Bulaç’ın TCK 309/1 ve 314/2’den cezalandırılmasına, tutukluluğunun devamına…

İbrahim Karayeğen‘de ByLock tespit edildi. Sanığın 309/1 ve 314/2’den cezalandırılmasına… (anayasal düzeni devirmeye teşebbüs, örgüt üyeliğinden ceza)

Mümtaz'er Türköne’nin örgüt üyeliği ve anayasal düzeni devirmeye teşebbüsten cezalandırılmasına, tutuklu kalmasına.

Şahin Alpay’ın Twitter paylaşımları ve Digitürk aboneliği iptali iddiası. ”Örgüt üyeliği ve anayasal düzeni devirmeye teşebbüs.” Alpay için savcı TCK 309/1 ve 314/2’den alt sınırdan uzaklaşarak cezalandırılmasını talep etti. Tutuklama istemedi.

Mehmet Özdemir için de darbecilik ve örgüte üyelikten suçlama ile, 309/1 ve 314/2’den ceza istendi.

Mustafa Ünal, Anayasal düzeni devirmeye teşebbüs ve örgüt üyeliği.”

Ahmet Turan Alkan için de TCK 309/1 ve 314/2’den ceza ve tutukluluğa devam talebi geldi.

Nuriye Akman için mütalaa: “Hiyerarşik yapıya dahil olduğu tesbit edilemedi. Örgüte yardım etmiştir.” Akman’ın TCK 220/7’den cezalandırılması, diğer bütün suçlardan beraati talep edildi.

İhsan Dağı için de 309/1 ve 314/2’den ceza istendi. Savcı, tutuklama talebinde bulunmadı.

Lale Kemal, “Hiyerarşik yapıya dahil olduğu tesbit edilememiştir. Örgüte yardım etti.” Kemal için 220/7’den ceza istendi, diğer suçlardan ayrı ayrı beraati talep edildi.

Orhan Kemal Cengiz için örgüte üyelik ve darbeye teşebbüs suçlamasıyla 309/1 ve 314/2’den ceza istendi. Cengiz için tutuklama talebinde bulunmadı.

Osman Nuri Aslan için “ByLock ve malları mali takipten kaçırmak için satma” iddiasıyla 314/2 örgüt üyeliğinden ceza istendi.

Şeref Yılmaz için 314/2 örgüt üyeliğinden ceza, diğer suçlardan beraat talebi geldi.

Faruk Akkan için “ByLock, mal kaçırmaya aracılık” iddiasıyla 314/2 örgüt üyeliğinden ceza talebi.

Hakan Taşdelen için “ByLock” kullanıcısı olduğu tesbitiyle 314/2 örgüt üyeliğinden cezalandırma istendi.

Murat Avcıoğlu için savcının talebi: “Mal kaçırmaya aracılık” tesbitiyle 314/2’den örgüt üyeliği için cezalandırılmasına…

Hakan Özsoy için “mal kaçırma amaçlı şirket kurmaktan” 314/2 örgüt üyeliği suçundan cezalandırılması talebi geldi.

Cuma Kaya ve Hüseyin Turhan için de 314/2 örgüt üyeliğinden ceza, diğer suçlardan beraat, tutukluluğun devamı talebi.

Sedat Yetişkin için 314/2 örgüt üyeliğinden ceza, diğer suçlardan beraat talebi.

Cihan Haber YK üyesi Ahmet Metin Sekizkardeş için 314/2 örgüt üyeliğinden ceza, diğer suçlardan beraat talebi geldi.

Alaattin Güner hakkında 314/2 örgüt üyeliğinden ceza, diğer suçlardan beraat talebinde bulundu.

Adil Gürçelik, Süleyman Sargın, Ahmet İrem hakkında TCK 314/2 örgüt üyeliğinden ceza, diğer suçlardan beraat istendi.

Ali Hüseyin Kılıç, İsmail Küçük, Hüseyin Belli, Onur Kutlu ve Yüksel Durgut için 314/2 örgüt üyeliğinden ceza istendi.

TR724
<< Önceki Haber Feza medya çalışanlarına darbeden beraat Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER