Filipinler'de barış ve uyum sempozyumu


MANİLA (CİHAN)- Filipinler'in başkenti Manila'da düzenlenen "Dini Çoğulculuğun Gerçekliğinde Barış ve Uyuma Doğru" konulu sempozyumda farklı inanç ve kültürler arasındaki diyaloğun önemi bir kez daha vurgulandı. Sempozyum, Güneydoğu Asya'nın en köklü üniversitelerinden Universtiy of Santo Tomas'ın ev sahipliğinde, Filipinler Pasifik Diyalog Vakfı, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Kültürlerarası Diyalog Platformu ve Religions For Peace derneği tarafından düzenlendi.

Çok sayıda seçkin konuşmacı ve davetlinin katıldığı sempozyumun ilk takdim konuşmasını Santa Tomas Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dekanı Dr. Lilian Sison yaptı. Konuşmasında diyaloğun önemine dikkat çeken Sison, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin dünya çapında dinlerarası diyaloğa verdiği katkıdan söz etti. Sison konuşmasında ayrıca, Mevlana'nın "Ne olursa ol yine gel" sözünü hatırlatarak dinlerarası çoğulculuk çerçevesinde hoşgörünün önemine dikkat çekti.

Açılış konuşmasını Universiy of Santo Tomas Rektörü Herminio Dagohoy'un yaptığı sempozyum iki oturumda gerçekleştirildi. Sempozyumda Prof. Dr. Niyazi Öktem, İstanbul Moda Presbiteryen Kilisesi Kurucusu Rev. Dr. Turgay Üçal, Ortaçağ Yahudilik ve İslamiyet Profesörü Reuven Firestone, Roman Katolik Kilisesi Filipinler Eski Başpiskoposu Antonia Ledesma, California State University Long Beach'den Dr. Sofia Pandya, Claremont School of Theology'den Prof. Dr. Philip Clayton konuştu. Programda farklı din, kültür ve millete mensup çok sayıda katılımcı hazır bulundu.

Konuşmacılar, dünyada gerçek manada çoğulcu bir anlayışın gelişmesi için toplumda eğitimin gerekliliğine, diyalogda birbirini anlamaya çalışmanın ve kişileri olduğu gibi kabul etmenin önemine dikkat çekti.

Barış ve karşılıklı hoşgörü mesajlarının ardından Filipinli öğrenciler sahneye çıktı. Öğrencilerin hem Türkçe hem de Filipince şarkı söylemeleri, ziyaretçilerden tam not aldı. Filipinler'in kendine özgü danslarını ise katılımcılar büyük beğeniyle izledi. Programda ayrıca, Mahsun Kırmızıgül'ün "Kardeşlik Türküsü"nün Mardin`de çekilen klibi izletildi.

Filipinleri'in yanı sıra ABD ve Türkiye'den gelen seçkin konuşmacılardan oluşan heyet, "Dünya Dinlerarası Uyum Haftası" etkinlikleri çerçevesinde Filipinler'in farklı şehirlerindeki diyalog etkinliklerine katıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Filipinler'de barış ve uyum sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER