Filyos Vadisi'nde neler olmuş neler!

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Aralık 7 2020
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükûmeti Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Filyos Vadi Projesi'nde yandaşlarını böyle ihya etti: İhale bedeli Kolin'e devirde 4'e katlandı, endüstri bölgesi işletme hakkı Tosyalı Holding'in 6 günlük şirketine ihalesiz verildi.
Filyos Vadisi'nde neler olmuş neler!

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükûmetinin “İkinci Abdülhamit’in rüya projesi” diye tanıttığı Filyos Vadi Projesi’nde dönen dolaplar Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın ısrarlı soruları sonucu bir nebze aralandı.

İki gün önce şahsi Twitter hesabında "Gevrek gevrek güler tabii." diyerek Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Filyos Serbest Bölgesi'nin işletme hakkını ihalesiz Tosyalı Holding'e verdiğini belirten Cumhuriyet yazarı Mine G. Kırıkkanat bugün başka bir skandalı daha ortaya koydu. 

Kırıkkanat bugün yayımlanan makalesinde limanın ihale bedelinin Kolin İnşaat'a devri esnasında dörde katlandığı ve endüstri bölge işletmesinin, tek bakan imzasıyla mazisi altı günlük şirkete verildiğini belirti.

Kırıkkanat makalede şu bilgilere yer verdi:

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos’ta 1990 hektarlık bir alan 1994’te serbest bölge ilan edilmişti.

Alan kamulaştırmaları, 1998-99 yılları arasında yapıldı. AKP iktidarının 2014’te başlattığı Filyos Vadisi Projesi’nin entegre üç ayağı var ve üç bakanlığın yetki alanına giriyor:

Endüstri bölgesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, liman inşâsı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na, enerji ile lojistik üs teşekkülü ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Filyos Vadi Limanı inşaatı için açtığı ihale, 19 Mart 2014’te ihaleye katılan 15 kuruluş arasından Bayburt Şirketler Grubu’na ait Şenbay Madencilik AŞ ve Özgün Yapı AŞ ortaklığına veriliyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir