Fisk: Suriye Savaşı bitiyor, Esad kazandı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Eylül 7 2017
The Independent'ın deneyimli Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Suriye'de savaşı 'Beşar Esad yönetiminin kazandığını' savundu. Fisk, İngiltere'nin silahlı isyancılar için gönderdiği eğitimcileri 'sinsice' geri çektiğini de iddia etti.
Fisk: Suriye Savaşı bitiyor, Esad kazandı
Fisk, The Independent'ta yayımlanan makalesinde, “Batı inanmakta zorlanabilir ama Suriye savaşı bitiyor gibi görünüyor ve kazanan da Esad” ifadesini kullanan Robert Fisk, “Hepimiz Donald Trump ile Kim Jong-un’un üçüncü dünya savaşını çıkarmasını beklerken, Ortadoğu’nun askeri haritasının önemli ölçüde ve kanlı bir biçimde değiştiğini fark etmedik” dedi.

Gazete Duvar'da tercümeye göre; Fisk’in makalesi şöyle:

"Ordu, gerilla savaşını öğrendi"

“Geçen hafta cep telefonuma Suriye’den bir mesaj geldi. “General Hadur sözünü tuttu” diyordu. Ne anlama geldiğini biliyordum.

Muhammed Hadur’la beş yıl önce tanışmıştım. Halep’in doğusunda İslamcı savaşçıların ateşi altında bulunan küçük bir banliyöde, az sayıda Suriye askerini komuta ediyordu. Bana haritasını göstermişti. “Bu sokakları 11 günde yeniden ele geçiririm” diyordu.

Ve sonra bu yıl temmuz ayında, Suriye çölünün epey doğusunda Hadur’la yeniden biraraya geldim. Ağustos bitmeden kuşatma altındaki Deyrül Zor kentine gireceğini söylüyordu. Ona biraz acımasızca, bana en son Halep’in bir kısmını 11 günde yeniden ele geçireceğini söylediğinde, Suriye ordusunun bunu yapmasının dört yıldan uzun sürdüğünü hatırlattım. Bunun uzun zaman önce olduğunu söyledi. O günlerde ordu gerilla savaşını öğrenmemişti. Ordu, Golan’ı geri almak ve Şam’ı savunmak üzere eğitilmişti. Ama artık gerilla savaşını biliyorlardı.

Gerçekten de öğrenmişlerdi. Hadur çöldeki konuşmada Sukna kasabasını bombalayacağını -bombardımanın büyük kısmını Ruslar gerçekleştirecekti- ve kendisinin komuta ettiği Suriye askerlerinin Sukna üzerinden, 80 bin sivil ile 10 bin askerin üç yıldır IŞİD kuşatması altında bulunan Deyrül Zor’a ilerleyeceğini anlattı. 23 Ağustos’a kadar Deyrül Zor’a ulaşacağını söyledi. Neredeyse tam da dediği ta

Bu haberler de ilginizi çekebilir