Fitch bu kez bankaları uyardı

Türkiye'nin kredi notunu düşüren Fitch, şimdi de bankalar için kritik bir uyarı yaptı: "Vadesi gelen dış borcun miktarı yüksek. Yatırımcının iştahının zayıflaması durumunda bu borcu yeniden finanse etmek zor olabilir."

SHABER3.COM

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasını da gerekçe göstererek not indiren kurum, bu kez Türkiye’deki bankaların 2018 yılı ağustos ayında Türk Lirası’ndaki değer kaybından bu yana döviz mevduat akışlarının desteğiyle döviz likidite zorluklarını aştığını, ancak refinansman riskinin devam ettiğini söylüyor.

Fitch, "Vadesi gelen dış borcun miktarı yüksek ve TL’deki oynak seyir, jeopolitik gerilimler veya politika belirsizliği sebebiyle yatırımcının iştahının zayıflaması durumunda bu borcu yeniden finanse etmek zor olabilir." diyor. 

"YENİDEN FİNANSE ETMEK ZOR OLABİLİR"

Fitch, şunları kaydediyor: “Döviz mevduatları birinci çeyrekte yüzde 12 artarak döviz likiditesini destekledi ve bankalar artan bir maliyetle de olsa dış fonlamaya erişmeye devam ediyor. Ancak, vadesi gelen dış borcun miktarı yüksek ve TL’deki oynak seyir, jeopolitik gerilimler veya politika belirsizliği nedeniyle yatırımcının iştahının zayıflaması durumunda bu borcu yeniden finanse etmek zor olabilir.”

Fitch’in yaptığı değerlendirmede  Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasının, Türkiye’nin büyük dış finansman ihtiyacını karşılamak için gereken yabancı sermaye girişini tehlikeye atabileceği ve bankaların vadesi gelen borçlarını yeniden finanse etmesini zorlaştırabileceği uyarısı da yer alıyor.

İKTİSADİ VE ASKERİ ÇATIŞMALAR YOLDA!

Bazı ekonomistler, Fitch ve benzeri kurumların Türkiye'ye karşı olumsuz bakış açısını sürdüreceğini belirtirken, "İktisadi, siyasi ve hatta askeri çatışmalar yolda.” yorumunu yapıyor.

Fitch gibi kurumlara AKP’nin yanlış ekonomi politikası ile koz verdiğini savunanlar, yapısal reformlar olmadan düzelmenin olmayacağını kaydediyor.

Fitch'ten önce Moody's de Türkiye'nin kredi notunu "çöpün dibi" seviyesine düşürmüş, bazı şirket ve bankaların notunu da indirmişti. 

Türkiye her iki kuruluş nezdinde Honduras, Guatemala ve Kamboçya gibi ülkelerle aynı kredi notuna sahip.
<< Önceki Haber Fitch bu kez bankaları uyardı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER