Türkiye ile ABD o konuda anlaştı

ABD ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde "IŞİD’den arındırılmış bölge" konusunda anlaştığı öne sürüldü.

Türkiye ile ABD o konuda anlaştı

AFP, "son dakika" olarak geçtiği haberi kimliğini açıklamak istemeyen ABD’li üst düzey bir yetkiliye dayandırdı.

Türkiye ve ABD'nin, Suriye'nin kuzeyini IŞİD'den temizlemek için birlikte çalışma konusunda anlaşmaya vardığını söyleyen üst düzey yetkili, amacın IŞİD'den arındırılmış bölge oluşturmak ve Türkiye'nin Suriye sınırı boyunca daha fazla güvenlik ve istikrar sağlamak olduğunu söyledi. 

ABD Başkanı Barack Obama'nın Etiyopya gezisi sırasında konuşan yetkili, arındırılmış bölgenin detayları üzerinde çalışıldığını, fakat ortak askeri çabaların uçuşa yasak bölgeyi içermediğini söyledi. Haberde uçuşa yasak bölgenin Türkiye tarafından uzun süredir talep edildiği de hatırlatıldı.

WASHINGTON POST: GÜVENLİ BÖLGE KONUSUNDA ANLAŞILDI

Washington post gazetesi de Ankara ile ABD yönetiminin Türkiye Suriye sınırında fiili bir güvenli bölge oluşturulması konusunda anlaşmaya varıldığını yazdı. Gazetenin haberine göre IŞİD'den arındırılacak bölge, Fırat nehrinden başlayıp 110 kilometre batıya uzanacak.

Yaklaşık 65 kilometrelik derinliğe sahip olacak bölge gazetenin yayınladığı haritada "tahmini güvenli bölge" olarak gösterildi.

Washington Post, anlaşmanın Türk tarafının uzun zamandır gündeme getirdiği uçuşa yasak bölge oluşturulması talebini içermediğini, ancak söz konusu bölgenin zamanla Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan yaklaşık 2 milyon sivil için korunaklı bir alan haline gelebileceğini kaydetti.

Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hafta sonu yaptığı açıklamada, "IŞİD unsurlarından temizlenen güvenli bölgeler doğal olarak güvenli bölge olacak" demiş, Suriyeli mültecilerin bu bölgelere yerleştirileceğini ifade etmişti.

DAVUTOĞLU: GÖRÜŞ AYRILIĞI GİDERİLDİ

Katıldığı bir tv programında Suriye ve Kuzey Irak'taki son gelişmeleri anlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir süredir gündemde olan "güvenli bölge" tartışmalarıyla ilgili olarak, "ABD ile görüş ayrılığı giderildi. Uçuşa yasak bölge eskiden beri savunduğumuz bir argümandı. Türkiye sınırlarında DAEŞ'i görmek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber Türkiye ile ABD o konuda anlaştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER