Fransa Başbakanı Valls: Göçmen krizi nedeniyle AB tehlikede


Fransa Başbakanı Manuel Valls, göçmen krizinin Avrupa'yı tehlikeye attığını söyledi.

Davos Ekonomik Forumu'nda BBC'ye konuşan Manuel Valls, "Eğer Avrupa kendi sınırlarını korumayı başaramazsa AB projesi sorgulanır hale gelir." diye konuştu. Valls, büyük bir tehlikede olduğunu söylediği AB'nin sınırlarını koruyamaması durumunda üye ülkeleri arasında serbest geçişi sağlayan Schengen sisteminin de öleceği uyarısında bulundu. Fransa Başbakanı, Irak ve Suriye'deki korkunç savaştan kaçan herkesin Avrupa'ya kabul edilemeyeceğini de belirterek, göçmen krizinin Avrupa toplumlarının istikrarsızlaştıracağını savundu.

Mülteciler konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel'in tutumunu da eleştiren Başbakan Valls, 'Gelin hepiniz kabul edileceksiniz' tarzındaki mesajların kitleleri harekete geçirebileceğini aktardı. Valls, bugün Avrupa'da konuşulanların birkaç saniye sonra tüm mülteci kamplarında yankılanabileceğine dikkat çekti. Avrupa'ya yönelik mülteci akınından Merkel'i sorumlu tutmadığına da açıklık getiren Valls, "Angela Merkel cesaretle davrandı. Mültecilere kapılarını hem insani değerler, hem de Almanya'nın bu mültecilere ihtiyacı olduğu için açtığını söyledi." dedi. Fransa Başbakanı, ancak yılbaşı gecesi Köln'de yaşananlar ve devam eden göçmen akınının, AB'nin sınırlarına kalıcı çözümler bulması gerektiğini ortaya koyduğunu aktardı.

Fransa Başbakanı Valls, AB'nin dış sınırlarında kontrol ve sınır muhafızlarının zorunluluğuna da dikkat çekerek, aksi taktirde birliğin içerisinde sınır kontrollerinin başlayacağını kaydetti. Başbakan Valls, sorunun çözümünün de acil olduğunu söyledi.

OLAĞANÜSTÜ HAL, IŞİD MAĞLUP OLANA KADAR SÜRECEK

Öte yandan Başbakan Valls, Kasım ayında başkent Paris'i hedef alan terör saldırılarının ardından Fransa genelinde ilan edilen olağanüstü halin, IŞİD'in mağlubiyetine kadar devam edeceğini açıkladı. Olağanüstü halin gerekli görüldüğü sürece yürürlükte kalmaya devam edeceğini kaydeden Valls, "Tehlike devam ettiği sürece, biz IŞİD mağlup olana kadar tüm gerekli imkanları kullanmalıyız." dedi.

Paris'te 130 kişinin hayatını kaybettiği 13 Kasım terör saldırıları sonrası ilan edilen olağanüstü hal, daha önce 3 aylığına uzatılmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Fransa Başbakanı Valls: Göçmen krizi nedeniyle AB tehlikede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER