Fransa'da yerel seçimler sağ partilerin zaferiyle sonuçlandı


PARİS (CİHAN)- Fransa'da yerel seçimlerde sandıktan 'Sarkozy' çıktı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Nicolas Sarkozy'nin genel başkanlığını yaptığı Halk Harekti Birliği (UMP) ile Bağımsız Demokratlar Birliği'nden (UDI) oluşan sağ ittifak, oyların yüzde 34'ünü alarak sandıktan ilk sırada çıktı. Sağ partilerin toplamda oyu ise yüzde 47 olarak gerçekleşti. Bu sonuçlara göre 66 ila 70 arasındaki bölge, sağ partilerin hakimiyetine geçti.

İl Genel Meclisi seçimleri, iktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS) hezimetiyle sonuçlandı. İktidar partisi oyların yüzde 22,66'sını alarak 3. sırada yer aldı. Sol partilerin toplam oyu ise yüzde 31'de kaldı. Bu sonuçla sol partiler, 2011 seçimlerinde kazandığı 30'a yakın bölgeyi sağ partilere kaptırdı. Sadece 29 bölgede sol partiler üstünlüklerini koruyabildi. Seçimlerde Cumhurbaşkanı François Hollande'ın kalesi olarak bilinen Correze de sağın eline geçti. PS, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Elysee'ye çıktığı 2012'den sonra girdiği, belediye seçimleri, senato ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinden de oy kaybıyla çıkmıştı.

Yerel seçimlerde, Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) de beklentilerin altında kaldı. Yerel seçimlerden önce yapılan anketlerde sandıktan ilk sırada çıkacağı tahmin edilen parti oyların yüzde 25'ini alarak ikinci sırada kaldı. FN, seçim sonuçlarına göre hiçbir bölgeyi kazanmayı başaramadı. FN'in 50'ye yakın kantonda ise üstünlük sağladığı kaydedildi. Aşırı sağ partinin 100'den fazla adayı da il genel meclislerine seçilmeyi başardı.

BAŞBAKAN VALLS : SEÇİMLERİN GALİBİ TARTIŞMASIZ SAĞ

Yenilgiyi kabul eden Fransa BaşbakanManuel Valls, seçmenin sandıkta verdiği mesajın anlaşıldığını söyledi. Fransa'nın ekonomik durumunda iyiye gidişin başladığını savunan Valls, henüz bunun farkedilemediğini kaydetti. Seçimlerde sol partilerin çok dağıldığını, çok bölündüğünü de vurgulayan Manuel Valls, "Seçimlerin galibi sağ bu tartışılmaz" ifadelerini kullandı. Seçimlerden önce Fransızlara aşırı sağın tehlikesi ile ilgili yaptığı çağrının da karşılığını bulduğunu savunan Valls, aşrı sağın oyunun beklenenden daha düşük çıktığını hatırlattı. Bundan sonrada aşırı sağ tehlikesini anlatmaya devam edeceğini söyledi.

SARKOZY: YENİ BİR SAYFA AÇILDI

Aktif siyasete döndükten sonra girdiği ilk seçimlerden zaferle çıkan Nicolas Sarkozy ise seçim sonuçlarıyla Fransa'da yeni bir sayfa açıldığını söyledi. Seçim sonuçlarının etkilerinin yerelde kalmayacağına da vurgu yaptı. Hiçbir zaman iktidardaki partinin bu kadar bölgeyi kaybettiğinin görülmediğini de hatırlatan Sarkozy, iktidar için her seviyede siyasi başarısızlığın devamı ettiğini, halkın iktidar partisini cezalandırdığını savundu. Cumhurbaşkanı François Hollande'ın halkın çağrısını görmezden geldiğini savunan Sarkozy, 3 yıllık sosyalist iktidarın ülkeye düşüşe geçirdiğini iddia etti. Nicolas Sarkozy, Fransa tarihinde sağ partilerin en yüksek oy orana ulaştığına da dikkat çekti.

LE PEN: İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜ

Sonuçları değerlendiren FN lideri Marine Le Pen, iddialı konuştu. Le Pen, Yerel seçimlerde hiçbir bölgeyi kazanamamalarının başarısızlık olmadığını söyledi. Aşırı sağ adayların seçimlere girdiği bölgelerde yüzde 40'a yakın oy aldığını dile getiren Le Pen, seçimleri aşırı sağ partinin iktidara gelmeden önceki geçmesi gereken bir etap olarak değerlendirdi. "Ben bağımsız ve özgür tek muhalif partinin lideriyim" ifadelerini kullandı. Partisinin hem iktidar partisi PS, hemde ana muhalefet partisi UMP'ye karşı mücadele ettiğini söyleyen Le Pen, "Tek bir hedefleri var FN'i yenmek" diye konuştu. FN milletvekili ve aynı zamanda parti lideri Marine Le Pen'in yeğeni Marion Maréchal-Le Pen ise sonuçları hayal kırıklığı olarak yorumladı.

Seçimlerin ikinci turunda sandığa Fransızların sadece yüzde 49,8'i gitti. Geçen pazar gerçekleştirilen seçimlerin ilk turunda bu oran yüzde 51 olarak gerçekleşmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Fransa'da yerel seçimler sağ partilerin zaferiyle sonuçlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER