Fransa ve İngiltere Ukrayna'ya 15 Bin Asker Gönderecek: Moskova sert tepki verdi

Samanyoluhaber.com - Moskova
Gazetenin kaynaklarına göre, askerlerin temel görevi; teknik ekipmanların bakımı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin eğitimi ve savunma altyapısının inşası olacak.
Haberde, İngiltere'nin bu sayının yarısını sağlayacağı belirtiliyor. The Times'ın kaynakları, 15 binlik rakamın her iki ülke için de iyimser bir tahmin olduğu görüşünde.
İddiaya göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, 6 Ocak'ta çatışmaların sona ermesinin ardından iki ülkenin birliklerinin Ukrayna'da konuşlandırılmasına ilişkin bir deklarasyon imzaladı. Söz konusu belgenin, ulusal parlamentolardan onay alması gerekiyor.
Aynı gün Keir Starmer'ın, Ukrayna genelinde Fransız ve İngiliz askeri üslerinin inşa edeceklerini ve koalisyon güçlerinin ülkeye gonuşlanacağnı açıklamıştı.
Putin'den Batı'nın Ukrayna Planına "Savaş Yanlısı" Tepkisi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın Ukrayna için hazırladığı barış planına sert bir tepki gösterdi. Moskova, Ukrayna ve Avrupalı destekçilerini "savaş ekseni" olarak nitelendirirken, Paris'te varılan anlaşmaların savaşı sona erdirmekten "çok uzak" olduğu uyarısını yineledi.
Ukrayna'nın müttefiklerinin Paris'te düzenlediği zirvede Kiev için güvenlik garantileri üzerinde anlaştıklarını açıklamasının ardından, Rusya'dan gelen ilk yorumlar sert oldu. Rus yetkililer, planı "militarist" olarak eleştirdi ve çatışmanın dördüncü yılına yaklaşırken, hızlı bir çözüm umutlarını zayıflattığını belirtti.
Rusya'dan Tehdit: "Meşru Askeri Hedefler"
Avrupalı liderler ve ABD'li elçiler, bu hafta başında Kiev'e yönelik güvenlik garantilerinin, bir ateşkes sağlanması halinde devreye girecek ABD liderliğinde bir izleme mekanizması ile Avrupa çok uluslu bir gücü içereceğini duyurmuştu.
Bu açıklamaya karşılık Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, sert bir uyarı yayınladı: “Bu tür tüm birlikler ve tesisler, Rus Silahlı Kuvvetleri için meşru askeri hedefler olarak değerlendirilecektir."
Moskova, NATO üyesi ülkelerin Ukrayna'ya barışı koruma birlikleri göndermesini kabul etmeyeceği uyarısını defalarca yinelemiş ve bu birliklerin Rus ateşi altına girebileceği tehdidinde bulunmuştu.
Zaharova, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "Sözde Gönüllüler Koalisyonu ile Kiev rejiminin yeni militarist açıklamaları birlikte gerçek bir 'savaş ekseni' oluşturuyor." Sözcü, Kiev'in müttefikleri tarafından hazırlanan planları "tehlikeli ve yıkıcı" olarak niteledi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ








