Fransa'dan Doğu Akdeniz mesaisi
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Çarşamba, Eylül 2 2020
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ve Fransız mevkidaşı Florence Parly, çarşamba günü telefonda Doğu Akdeniz'deki sondaj hakları konusunda Türkiye ile artan gerginliği görüştüler.
Ekathimerini'nin aktardığına göre Panagiotopoulos, Parly'ye, "Türk Oruç Reis araştırma gemisinin devam eden varlığından ve Türkiye'nin diğer provokatif eylemlerinden kaynaklanan" bölgedeki durum hakkında ayrıntılı bir bilgi paylaşımı yaptı.
Son haftalarda sık temas hâlinde oldukları söylenen iki yetkili, iki ülke arasında savunma tedariklerine yönelik devam eden işbirliğinde kaydedilen ilerlemeyi de masaya yatırdı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Doğu Akdeniz'de Türkiye’ye karşı sert bir tavır takınarak "kırmızı çizgi politikası” uyguladığını belirtmişti.
Macron, Ankara’nın sözlerden ziyade eylemleri dikkate alıp onlara saygı duyduğunu söylemişti.
Macron, geçen hafta cuma günü Paris'te gazetecilerle bir araya geldiği yaz sonu toplantısında, konu Akdeniz’in egemenliği olduğunda kendisinin sözleri ve eylemleriyle tutarlı olması gerektiğini belirtmişti.
Macron, "Türklerin sadece bunu (sözler ile eylemlerin tutarlı oluşunu) dikkate aldığını ve buna saygı duyduğunu söyleyebilirim… Fransa’nın bu yaz yaptığı önemliydi: Bu bir kırmızı çizgi politikasıdır” demişti. Macron daha önce Suriye konusunda da sözlerini eylemleriyle desteklediğinin altını çizmişti.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki eylemlerini "provokatif” olarak değerlendiren Macron, Türkiye’nin Avrupa Birliği'nin (AB) iki üyesi olan Yunanistan ile Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Münhasir Ekonomik Bölgelerine ve egemenlik haklarına “saldırdığını” belirtmiş ve "Türkiye'nin son yıllardaki stratejisini bir NATO üyesi ülkenin stratejisi olarak değerlendirmiyorum” ifadesini kullanmıştı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Rezan Epözdemir, Terim'e neden 5 buçuk milyon TL transfer etti?2.14 yıl sonra yeni operasyon kararı!3.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?4.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'5.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”
6.Kamu personeline nefret operasyonu: 8 ilde 20 kişi hakkında gözaltı kararı7.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!8.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!9.Sadettin Saran gözaltındayken, Ali Koç'tan başkanlık çıkışı10.OYAK'ta neler oluyor? Üyeler deprem yardımları tutarsız olunca hesap sordu!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







