Gagauzlar, 'yolsuzluktan arınmış bölge' vaadiyle yatırım çekmeye çalışıyor


Moldova'ya bağlı Gagauz (Gökoğuz) Özerk Bölgesi ekonomik yatırım forumu ile kapılarını iş dünyasına açtı. Gagauz Yeri Başkanı İrina Vlah yatırım yapacak işadamlarına yolsuzluktan arınmış bölge vaadi vererek karşılıklı işbirliği anlaşmaları imzaladı.

Forumda konuşan Başkan Vlah, "Diyalog temellerinde ülkedeki siyasi krizi minimize etmeyi, bölgeye hitap edecek yedi farklı alanda yatırım çekmeyi umuyoruz." dedi.

28 PROJE 56 MİLYON EURO'LUK YATIRIM ARIYOR

Gagauz (Gökoğuz) Özerk Bölgesi Ekonomi Bakanı Vadim Çeban, 28 projelerinin bulunduğunu ve bu projeler için 56 milyon Euro'luk yatırım beklediklerini belirtti. Ana sektör olarak tarım ve hafif sanayi ürünleri üretiminin yanı sıra lojistik merkezi, rüzgâr ve güneş enerjisi, teknopark projelerini anlattı. Projeler içerisinde 29 milyon dolar ana sermaye ile ön sırada yer alan Oğuz Market soğuk hava depolarının kurulması, Rusya'ya tarım ürünü ihracatının artırılması hedefleniyor.

Forumda sponsor olarak söz alan Moldova TİKA Koordinatörü Canan Aslan, Türkiye'nin bölgeye 24 yıl içerisinde 300 proje ile 30 milyon dolar yatırımda bulunduğunu ve bu desteğin gelecekte de devam edeceğini belirtti. Forumda konuşan Türk iş adamı Hulki Eroğlu turizm ve tekstil alanında yatırım düşündüklerini ifade etti.

ÖZERK BÖLGENİN GELECEĞİ SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI

Foruma katılan farklı Bağımsız Devletler Topluluğu temsilcileri, ortak değerlerinin ticaret açısından büyük bir potansiyel olduğunu ve rahat yatırıma çevrileceğini anlattı.

Moldova Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Valariy Lazer, BDT ve AB ile serbest ticaret anlaşmaları için müzakerelerin devam ettiğini belirtti ve Türkiye ile STA yürürlüğe girdiğinde daha rahat çalışma imkanı bulacaklarını dile getirdi. Lazer, "Bölgenin ekonomik geleceğinin serbest ticaret anlaşmaları ile parlayacağına inanıyoruz." dedi.

Yaklaşık 154 bin kişinin yaşadığı Gagauz (Gökoğuz) Özerk Bölgesi, içişlerinde bağımsız, dışişlerinde ise Moldova Cumhuriyeti'ne bağlı. CİHAN
<< Önceki Haber Gagauzlar, 'yolsuzluktan arınmış bölge' vaadiyle yatırım... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER