Gazeteci Kamil Maman'dan çarpıcı açıklamalar

“O gün, polis arkamdan kelepçe takarak, vurarak gözaltına aldığında ve suç uydurduğunda aklıma gelen tek şey; çocukluğumdaki o iyi polislerdi. Biz kimsesizken yuvadan kaçtığımızda polis bize sahip çıkar, başımızı okşardı. Buradaki polislerin, çocukluğumdaki polisler olmadığını gördüm.”

Gazeteci Kamil Maman'dan çarpıcı açıklamalar

Bu sözler kayyım atanan Bugün Gazetesi'ne polis baskını sırasında ters kelepçelenerek gözaltına alınan gazeteci Kamil Maman'a ait. Terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla 40 yıl hapsi istenen Maman, mesleğinin gereğini yapmanın bedelini ödüyor. Maman ile gazetecilik serüvenini ve baskında yaşadıklarını konuştuk.

Çorum İskilip doğumlu Kamil Maman, 3 yaşındayken ailevi sorunlar sebebiyle küçük kardeşiyle birlikte yurda verilir. O artık ‘devletin çocuğu' olmuştur. Demir tabak ve bardaklarla yemek yiyip su içmeye, 124 kişiden birinin yaptığı bir hata yüzünden sıra dayağı yemeye çok geçmeden alışır. Her şey tek tiptir: Çorap, kalem, kıyafet... Yaşadığı sıkıntıların çoğunu unutan Maman, gazeteciliği seçmesinde etkili olan hocasını ise unutmaz. Diğerlerinin aksine çocukları dövmeyen Doğan hocası, televizyonda çıkan Diyanet İşleri Başkanı'nı ‘Allah' sanan çocuklara dini değerleri ve duaları oyunlar eşliğinde öğretir.


ÇOCUK YUVASINDAN GAZETECİLİĞE GİDEN YOL
9 yıl yurtta kalan Maman, ortaokuldan sonra Çorum'a ailesinin yanına döner. Ancak yine ailevi sorunlar baş gösterir ve lise hayatı 7 zayıf getirdiği karnelerle biter. Kâh arkadaşının bürosunda, kâh cami köşelerinde sabahlar. İstanbul'da matematik öğretmenliği okuyan bir arkadaşının teklifiyle hayatı değişir. Arkadaşının gönderdiği biletle İstanbul'a gelir ve liseyi bitirir. Üniversite sınavına girmek ister ancak ücretini yatıracak para bulamaz. Ellerini açıp dua eder ve ertesi gün ansızın bir akrabası ziyaretine gelip cebine harçlık koyar. Bu parayla harcı yatırır ve sınava girer. Sonuçlar açıklandığında da Allah'tan kendisine, insanlara faydalı olabileceği bir meslek nasip etmesini ister. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nü kazanır ve mesleğine bu inançla bağlanır.

KENDİME DEĞİL, AKIN İPEK'İN ANNESİNE ÜZÜLDÜM
Maman, “İnsanların sesi soluğu olabilecek bir iş yapmak istiyordum, gazetecilik gelince bunun o iş olduğunu anladım. ‘Ben buna sıkı sıkı sarılayım.' dedim. O zamana kadar doğru düzgün kitap bile okumamıştım, şimdi yazdığım iki kitabım var.” diyor. Bugün Gazetesi'ne atanan kayyım tarafından işten çıkarılan Kamil Maman, bu duruma üzülmediğini ancak Akın İpek'in annesi için üzüldüğünü belirtiyor. Maman gazeteciliğe bakışını ise şöyle açıklıyor: “Bugüne kadar hiç yalan haber yazmadım. Yaptığım her haberin arkasında durdum. Ben bu mesleği, insanlara hakikati gösterebilmek niyetiyle yapıyorum.”

KELEPÇENİN İZİ ÜÇ GÜN GEÇMEDİ
İpek Medya Grubu'na polis baskınında ters kelepçe takılarak gözaltına alınan Maman o günü şu cümlelerle anlatıyor: “Kayyım geldiğinde polis içeri girdi ve Kanaltürk'ün fişini çekmeye çalıştı. Hepimize orayı boşaltmamızı söyledi. Polisin öyle bir yetkisi yok. Ben de kendisine ‘Burası benim ikametgah adresim, insanın bir evinde bir de işinde dokunulmazlığı vardır. Sadece arama kararı varsa polis ‘burada durma, orayı boşalt' diyebilir.' dedim. Koridorda hemen çöktüler. O arada kimse yoktu, vurmaya küfretmeye başladılar. Sürükleyerek aşağı götürdüler. Gazetenin çıkışında ellerimi arkaya götürüp ters kelepçe taktılar. Kelepçenin izi 3 gün geçmedi.

<< Önceki Haber Gazeteci Kamil Maman'dan çarpıcı açıklamalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER