Gazetecilere stresten kurtulma teknikleri anlatıldı


Çukurova Gazeteciler Cemiyeti ile Sinaps Kişisel Gelişim ve Kurumsal Danışmanlık Merkezi işbirliğiyle, 'Çağın vebası stresten kurtulma teknikleri' konulu eğitim verildi.

Toplantının açılışında söz alan Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, yerinde bir konu seçimiyle gazetecilere yönelik düzenlediği etkinlikten dolayı, Sinaps yöneticilerine ve Uzman Klinik Psikolog Hıdır Ünal'a teşekkür etti.

Uzman Klinik Psikolog Hıdır Ünal, görsel sunumlarıyla desteklediği konuşmasında, strese yol açan olaylarla herkesin karşılaşma olasılığı bulunduğunu söyledi. Ünal, "Strese neden olan olay, trafikteki sıkışıklık gibi önemsiz ya da sevdiğiniz birinin ölümü gibi önemli olabilir. Stres daima bizimledir ve her zaman kötü bir şey değildir. Çincede stres 'tehlike ve fırsat' kelimelerine ait sembollerin karışımıdır. Stres bu iki kavramı paylaşmaktadır. Her problem çözümünü de içinde barındırır, stres altında olduğunuz her an enerjinizi hem yıkıcı hem de yapıcı kullanma potansiyeline sahipsiniz demektir. Başarılı insanlar streslerini yapıcı enerjiye ve yaratıcı güce dönüştürür." diye konuştu.

STRESTEN KAYNAKLANABİLEN HASTALIKLAR

Stresten kaynaklanabilen hastalıklarla ilgili de bilgi veren Hıdır Ünal şöyle devam etti: "Stres; hipertansiyon, görme problemleri, cinsel bozukluklar, yutkunma güçlüğü, ülser, astım, beden ağrıları ve sancılarına neden olabilir. Strese karşı alınan tavır genetik özellikler, kişilik yapısı, aile faktörü, kültürel yapı ve eğitim durumuna göre değişkenlik gösteriyor."

Stresin belirtilerine de değinen Hıdır Ünal şunları söyledi: "Ruhsal belirtiler (Kin duyma, hayatın anlamının kaybolması, suçluluk duygusu) Sosyal belirtiler (Diğer insanlardan soyutlanma, ben merkezli olma, insanlarla ilişki kuramamak) Duygusal belirtiler (Duyguların sık sık değişmesi, huzursuzluk, Kabus görme, ümitsizlik) Zihinsel belirtiler (Unutkanlık, konsantre olamama, kararsızlık) Fiziksel belirtiler (Kalp çarpıntısı, kulak çınlaması, hipertansiyon, kilo değişimleri.)"

Hıdır Ünal son olarak strese girmemek için yapılabilecekleri de şöyle anlattı: "Kendinizi tanıyın, kendinize karşı bağışlayıcı olun, asla vazgeçmeyin ya da gerektiğinde vazgeçmeyi bilin, bulunduğunuz ortamı kendinize göre düzenleyin, olumlu düşünmeye çalışın, çaba gösterin ve hayal gücünüzle çabanızı destekleyin, sürece odaklanın, kendi kurallarınızı koyun ve bu kurallara uyun, kendinize hedefler koyun ve inanın..."

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, etkinliğin ardından Sinaps Kurucusu Dr. Reha Çetin Yurdaer ve Uzman Klinik Psikolog Hıdır Ünal'a çiçek verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Gazetecilere stresten kurtulma teknikleri anlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER